Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjälten stängs av efter dopingbrott

Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Christian Coleman stängs av i två år för dopingbrott.

Världens snabbaste man på 100 meter får inte tävla fram till maj 2022 efter tre missar i sin vistelserapportering på tolv månader.

Därmed missar Coleman OS i Tokyo 2021.

Christian Coleman missar OS efter att ha missat tre vistelserapporteringar under det senaste året, skriver internationella friidrottsförbundets integritetsenhet som har slagit fast domen.

I juli stängdes Coleman av tills vidare och skyllde då missarna i sin vistelserapportering på julklappshandel. Han uttryckte då stor frustration över avstängningen på Twitter och menade att rapporteringarna gav honom panikattacker och ångest.

”Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld”, skrev Coleman.

Men nu har alltså domen – avstängning fram till 13 maj 2022 – fallit. Domen kan dock fortfarande överklagas till skiljedomstolen Cas.

”Det gör ont att höra”

Coleman vann guld på hundra meter i VM i Doha 2019 och hade även då missat att rapportera var han befann sig. Men efter ett kryphål fick han tävla i mästerskapet. USADA (USA:s nationella antidopingkommitté) bekräftade att Coleman hade tre missar i sin vistelserapportering under ett år men enligt regelverket kunde en miss bakdateras till den första dagen under det aktuella kvartalet. 

En miss som gjordes den 6 juni flyttades därmed till den 1 april och det innebar att Coleman plötsligt inte hade tre missar inom loppet av tolv månader. Efter guldet i Doha kommenterade han dopinganklagelserna när han pratade med SportExpressen.

– Jag ska inte ljuga, det gör ont att höra folk säga saker om en när de inte känner en, när de inte vet vem man är som person. Men jag kan inte lägga fokus på och försöka förklara mig för människor som inte är intresserade av att höra sanningen, sa Coleman.

https://twitter.com/aiu_athletics/status/1321140241386868736

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.