Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vann – och slog rekord i Stockholm Marathon

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nigussie Sahlesilassie tog hem Stockholm Marathon i överlägsen stil.

Etiopiern krossade motståndet slog nytt banrekord (2.10,10) med hela 48 sekunder.

– Wow! Förhållandena och publiken var fantastiska, säger Sahlesilassie i TV4.

Den 41:a upplagan av Stockholm Marathon lockade 12 845 startande i en molnig och halvkylig huvudstad.

Efter en lite avvaktande inledning satte herreliten ordentlig fart och täten passerade halva loppet efter en timme och fyra minuter.

Ryckte med fem kilometer kvar

När löparna nådde Södermalm hade klungan tunnats ut till fem löpare, ledda av kenyanen Mathew Kipsaat som drog ett tungt lass i täten. Men när det väl skulle avgöras var han chanslös.

Med fem kilometer kvar kom det avgörande rycket. Nigussie Sahlesilassie som legat och avvaktat i täten höjde tempot rejält och lämnade resten av löparna bakom sig.

Med en fantastiskt stark avslutning gick han i mål på tiden 2.10.10 och putsade banrekordet med hela 48 sekunder.

– Jag är otroligt glad för rekordet. Det är min första tävling i Europa, säger Sahlesilassie till TV4.

– Det är ett väldigt bra resultat. Det är speciellt med tanke på att jag är här för första gången. Loppet var tufft men jag hade många som stöttade mig på vägen, fortsätter han.

Sahlesilassies landsman Tafese Delegen var tvåa på 2:11:40 och kenyanen Gilbert Yegon kom i mål som trea på 2:11:58.

Bästa svensk var Eskilstuna FI:s Adhanom Abraha som med tiden 2:16:48 sprang den snabbaste tiden av en svensk i ASICS Stockholm Marathon, på tjugo år.

Mikaela Larsson snabbaste svenska

På damsidan tog Spårvägens Mikaela Larsson sitt tredje raka SM-guld på distansen. Hon sprang in som totaltrea på tiden 2:36:32 – nästan fyra minuter snabbare än när hon vann i fjol.

– Det är lite extra kul att ta det tredje gången. Det var inte en engångsföreteelse. Det finns lite fart i benen i alla fall. Och lite pannben, säger Mikaela Larsson till DN.

Svenskan sprang länge i en klunga men avslutade tävlingen i ensam stil då hon lämnat gruppen.

– Jag försökte hela tiden kolla om jag kunde hitta några ryggar. Killar är ofta bättre vindskydd än tjejer så jag försökte hitta där det fanns två, tre killar att springa bakom, säger Larsson.

Vann loppet gjorde etiopiskan Aberash Fayesa på tiden 2:33:38, 26 sekunder före japanskan Haruka Yamaguchi som passerade mållinjen på 2:34:04. 

Ungefär 13.000 löpare deltog i årets lopp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.