Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Stoppas – tvingas ta medicin

Caster Semenya.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Caster Semenya.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

Caster Semenya stoppas.

Idrottens skiljenämnd (Cas) slog i dag fast att löparstjärnan inte får tävla med sina naturligt höga testosteronvärden.

Nu tvingas hon till medicinering, om hon vill fortsätta karriären på 800 meter.

– Det här kommer inte bromsa mig, säger Semenya.

Det har varit en av friidrottens hetaste frågor under de senaste tio åren.

Ända sen genombrottet 2009 har Sydafrikas löparstjärna Caster Semenya blivit ifrågasatt på grund av sina naturligt höga testosteronvärden.

Hon är en av få hyperandrogena kvinnor inom friidrotten – och många har menat att det är en orättvis fördel.

– Vi kommer aldrig att kunna vinna över dem, förklarade holländskan Sanne Verstegen för SportExpressen under VM i London 2017.

Skillnaden är så stor?

– Ja, om deras testosteronnivåer är lika som män, hur i hela friden ska det då kunna vara en tävling på lika villkor? Det är orättvist.

Semenya förlorade i Cas

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har också försökt stoppa Caster Semenyas framfart genom att införa en gräns för hur höga testosteronvärden kvinnor får ha i just medeldistanslöpning (från 400 meter upp till en engelsk mil). Semenya skulle då tvingas till medicinering för att kunna tävla vidare på sina främsta distanser.

Hon valde därför att överklaga till idrottens skiljenämnd (Cas). Och i dag lämnade de sitt beslut.

Semenya förlorade.

”Den här regleringen är diskriminerande”, skriver Cas i sin dom.

”Men majoriteten av juryn ansåg, baserat på den bevisning som framfördes av båda parter, att den här diskrimineringen är ett nödvändigt, resonligt och proportionerligt ont om IAAF ska kunna upprätthålla integriteten för kvinnlig friidrott i de aktuella grenarna”.

FÖRLORADE. Caster Semenya tvingas nu till medicinering för att sänka sina testosteronvärden, om hon vill tävla vidare. En av hennes rivaler är svenskan Meraf Bahta.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Caster Semenya själv är besviken när The Telegraph träffar henne kort efter att beskedet kommit.

– Jag vet att IAAF:s regleringar har varit riktade mot mig personligen. De har försökt bromsa mig i ett decennium nu, men det har bara gjort mig starkare, säger Semenya som enligt uppgift kommer att överklaga beslutet.

Hon fortsätter:

– Jag kommer inte låta det här beskedet hålla mig tillbaka på något sätt. Jag kommer att resa mig igen och fortsätta att inspirera unga kvinnor och idrottare både i Sydafrika och i resten av världen.

Åke Andrén-Sandberg, läkare och antidopingexpert, hoppas att Caster Semenya inte tar mediciner för att kunna tävla vidare.

– Nej, det skulle jag vara väldigt mycket emot. Då skulle hon dopa sig negativt och det tycker jag inte att hon ska göra. Det känns fel och obehagligt, säger Andrén-Sandberg till SVT.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

 

Källa: Karolinska Institutet/TT.

Sverige stod bakom IAAF

Sverige var en av nationerna som stod bakom IAAF i frågan.

Förbundets ordförande Johan Storåkers säger till DN att saken diskuterades på ett styrelsemöte i förra veckan, där den rutinerade läkaren Arne Ljungqvist var inbjuden. Och de litar på Ljungqvists kunskap.

– Det har även diskuterats bredare utanför friidrotten, även inom olympiska kommittén och som jag förstår från professor Arne Ljungqvist har man haft med jurister som är experter på mänskliga rättigheter. Så frågan är noggrant utredd. Samtidigt förstår vi att det är en svår fråga mänskligt och rättvisemässigt, säger Johan Storåkers.

Caster Semenya har vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter. Hennes personliga rekord är 1:54.25 och är mindre än en sekund ifrån Jarmila Kratochvilovas ”omöjliga rekord” från 1983 som lyder 1:53.28.

 

LÄS MER: Ludmila Engquist bryter 13 år lång tystnad – slår tillbaka mot nya anklagelser