Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allting stämde - och då var jag högt över”

Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: Sportkanalen
Foto: C More
Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN

Armand Duplantis är historisk igen.

I Diamond League-tävlingen i Rom slog han Sergej Bubkas världsrekord utomhus när han hoppade 6,15 meter.

– I det första försöket på 6,15 så kände jag att det fanns i kroppen, sedan stämde allt i mitt andra försök och då var jag högt över, säger ”Mondo” till SportExpressen efter superhoppet.   

Armand Duplantis har världsrekordet i stavhopp efter att han hoppade 6,18 meter inomhus i Glasgow i vintras.

Nu har den svenske 20-åringen också slagit till igen. 

I Diamond League-tävlingen i Rom under torsdagskvällen var han mycket nära att klara 6,15 i sitt första försök. Därefter var det inget snack i det andra försöket när Duplantis flög högt över ribban.

Det innebär att ”Mondo” nu har världsrekordet i stavhopp både inomhus och utomhus. Det tidigare rekordet utomhus hade Sergej Bubka med 6,14 meter.

– I det första försöket på 6,15 så kände jag att det fanns i kroppen, sedan stämde allt i mitt andra försök och då var jag högt över, säger Duplantis. 

Duplantis slog världsrekord utomhus

Duplatis själv berättar att han verkligen ville klara världsrekordet utomhus.

– Jag har försökt flera gånger på den här höjden men det har inte varit så bra förhållanden. I kväll blev det helt underbart, ingen vind alls. Då lossnade allting, säger 20-åringen. 

Nu har han rett ut eventuella tvivel om vem som är bäst när han har rekordet både inomhus och utomhus.

Han berättar också att han fick självförtroende av det första hoppet på 6,15 där han flög högt över ribban som han slog i på vägen ner.

– Det finns ju bara ett världsrekord i friidrott men nu har jag hoppat högst både inomhus och utomhus. Så nu är jag nöjd på riktigt.

Duplantis: ”Det är bara en lättnad”

I en intervju som publicerats på Internationella friidrottsförbundets Twitter-konto säger Duplantis att han inte räknade med några höga hopp under kvällen.

– Det är svårt att säga vad man är kapabel till innan man kliver in på banan. I dag hade jag bladande känslor eftersom jag hade några riktigt bra och några riktigt dåliga hopp.

Han började med att riva när han skulle hoppa 5,85.

– Jag hade ett riktigt konstigt första försök på 5,85. Det gjorde mig lite oroad över hur högt jag skulle kunna hoppa i dag. Jag försökte bara vinna och efter sexmetershoppet insåg jag att jag skulle kunna klara 6,15 i dag. Det är bara en lättnad att få det överstökat, säger Armand Duplantis.

 

Se Duplantis hoppa 6,18 inomhus

Den 15 februari slog Duplantis sitt eget nysatta världsrekord med ett hopp på 6,18 vid inomhustävlingar i Glasgow i Skottland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.