Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roos misslyckande – missar VM-finalen

Fanny RoosFoto: SVT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. VM blev en stor besvikelse för Fanny Roos. 

Svenskan misslyckades helt i kvalet och missar final. 

– Jag är väldigt besviken. Det är väldigt tråkigt, säger Roos. 

Den är kinesiskan Gong Lijiao som är stor, stor favorit att ta hem guldet i damernas kulstötning i Doha. Gong har den här säsongen stött 20.31, drygt 60 centimeter bättre än tyskan Christina Schwanitz som har det näst bästa årsbästat. 

Svenska Fanny Roos har under sommaren visat stor form och så sent som i september stötte hon över drömgränsen 19 meter (19.06) - och slog nytt svenskt rekord. Det gjorde henne även till en av säsongens tio bästa kulstötare. 

Fanny Roos fiasko - utslagen redan i kvalet

Men i Doha gick det fullständigt åt skogen för svenskan. Hon stötte som bäst 18.01, vilket länge räckte till en tolfte och sista plats till finalen. 

Men i den sista omgången fick hon se sig passerad av ett antal kastare och slogs ut. Roos slutade på totalt 14:e plats i kvalet av totalt 27. 

– Jag sätter inte tekniken och då blir det inte längre än så här, säger en märkbart besviken Roos. 

– Jag kände mig i mitt livs form inför det här. Men tekniken stämde inte.

Hafsteinsson: ”Roos är inte redo för detta”

Precis som i fallet med Daniel Stålhs diskus så underkändes Roos personliga kula innan tävling. Men enligt tränaren Vesteinn Hafsteinsson så var det inte det som sänkte henne. 

– Att den inte godkänns är bara att räkna med i det här mästerskapet - det är alla möjliga konstigheter. Men det har ingenting med det här att göra, säger han. 

– Hon är övertaggad, så hon tappar en meter för att hon sliter med tekniken. Hon missar starten. 

Enligt Hafsteinsson stötte Roos en dryg meter längre i morse på uppvärmningen än vad hon gjorde på tävling. Tränarens teori är att Roos inte är mentalt redo för mästerskap. 

– Hon har inte klarat av utomhusmästerskap tidigare, detta är hennes överlägset längsta på ett utomhusmästerskap, även om det ser ut som inget. 

– Hon är helt enkelt inte redo för detta ännu, vi måste ha tålamod och ge henne tiden. Men jag lider med henne något enormt, det känns jävligt tråkigt.