Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SM-medaljören dopad: ”Ledsen och besviken”

Friidrottare med SM-medalj har testats positivt för doping, rapporterar DN.
En friidrottare som har vunnit SM-medalj har testats positivt för doping. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
En friidrottare som har vunnit SM-medalj har testats positivt för doping. Foto: GRAHAM HUGHES / AP CP

Svensk friidrott har drabbats av ett nytt dopingfall.

En friidrottare som har vunnit SM-medalj har testats positivt för doping. 

– Vi kan bekräfta att vi har ett nytt fall inom friidrotten, säger Tommy Forsgren på Svensk Antidoping.

– Det är olyckligt och vi följer nu utvecklingen om bakgrund och händelseförlopp, säger förbundets ordförande Johan Storåkers. 

I fredags för en dryg vecka sedan kom nyheten som ruskade om svensk friidrott.

Långdistanslöparen Robel Fsiha, som vann EM-guld i terränglöpning så sent som i december, har testats positivt för doping. Nu skakas friidrotten i Sverige av ännu ett positivt dopningsprov. 

Dagens Nyheter kunde under måndagen avslöja att en friidrottare som har vunnit SM-medalj testats positivt för doping.

– Vi kan bekräfta att vi har ett nytt fall inom friidrotten, säger Tommy Forsgren till SportExpressen men tillägger:

– Vi kan inte lämna någon information. Det är bara idrottaren själv som har rätt att lyfta förundersökningssekretessen.

Friidrottaren är inte svensk medborgare men tävlar för en svensk klubb, och har därför kunnat tävla i SM och har tagit medalj där. Därtill har friidrottaren, enligt DN, vunnit flera tävlingar de senaste åren.

– Det stämmer att det finns ett dopningsärende och det är precis som vanligt när man nås av ett sådant besked, man blir ledsen och besviken, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SportExpressen.

Förbundets ordförande Johan Storåkers förklarar vad som gäller för att man ska få tävla i SM.

– Det som krävs är att personen är skriven i Sverige och har vistats i landet under stora delar av året. Den aktive får inte ha tävlat i nationella tävlingar i sitt hemland tidigare, säger han.

Nytt fall av doping i svensk friidrott

Enligt DN togs provet den 17 december och visade sig innehålla en förbjuden substans.

– Men vi vet inte vilken substans det handlar om, säger Stefan Olsson.

Svenska friidrottsförbundet är inte en part i målet eftersom friidrottaren inte är svensk medborgare, men förbundet har fått kännedom om händelsen.

Friidrottaren har nu möjlighet att få ett b-prov analyserat, och har även chansen att förklara sig för dopningskommissionen. Men i väntan på en eventuell b-provsanalys är friidrottaren avstängd, skriver DN. 

– Man måste tänka på att friidrottaren är anklagad men inte åtalad och inte dömd, säger Stefan Olsson. 

De senaste veckorna har varit omtumlande för svensk friidrott i både positiv och negativ bemärkelse. Dagens uppgifter om ett positivt dopingfall kommer tio dagar efter nyheten om att Robel Fsiha testats positivt för doping. Därtill har Armand Duplantis satt dubbla världsrekord i stavhopp två helger i rad. 

Friidrottsförbundet: ”Olyckligt”

Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers satt för någon vecka sen och pratade om Robel Fsihas dopingfall. Nu får han återigen kommentera ett dopingfall inom sporten.

– Det är olyckligt så klart och vi följer utvecklingen om bakrund och händelseförlopp. Oavsett utgång så visar det här att vi alla inom friidrotten måste ta del av antidopingarbetet. Det är en kunskap som måste finnas från förbundet till enskilda utövare, säger han och fortsätter:

– En sån här kväll är det bara att konstatera att arbetet för en ren friidrott måste fortsätta 365 dagar om året, dag som natt. Kampen går vidare, säger Storåkers.

Generalsekreteraren Stefan Olsson fyller i:

– Jag har varit i kontakt med klubben och det är viktigt för oss att både föreningen och den aktive vet vad som gäller, vilka möjligheter som finns med b-prov och så vidare.

 

OS-hoppet Jenny Fransson avstängd – misstänks för doping

Här kommenterar svenska friidrottsförbundet Fsihas dopingbrott.

Svenska löparen Robel Fsiha fast för doping

Här kommenterar svenska friidrottsförbundet Fsihas dopingbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.