Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt svenskt rekord – efter monsterkast

Daniel Ståhls nya monsterkast – fjärde bäst i världen.
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Ståhl har prickat VM-formen.

Under tävlingen Bottnarydskastet utanför Jönköping slaktade Ståhl sitt eget svenska rekord med 71.86 – det längsta kastet i världen sedan 2008.

Det är exakt på dagen två år sedan Ståhl satte svenskt rekord första gången.

– Jag blev jätteglad så klart, säger Daniel Ståhl.

29 juni är ett datum Daniel Ståhl tycker extremt bra om.

För två år sedan, 2017, vräkte han i väg diskusen 71.29 i Sollentuna och slog därmed Ricky Bruchs svenska rekord från 1984.

Och under lördagen, på dagen två år sedan sitt första svenska rekord, slog han till på nytt.

Daniel Ståhl slaktade sitt svenska rekord

Under Bottnarydskastet utanför Jönköping vräkte Ståhl i väg diskusen hela 71.86 och krossade därmed sitt eget svenska rekord med 57 centimeter.

– Det är fantastiskt långt, men det har varit väntat. Han har visat otrolig form och det verkar som att han inte kasta kortare än 69 meter, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till SVT. 

Det är det längsta kastet i världen sedan Gerd Kanters 71.88 år 2008. 

I och med kastet blev Ståhl även den fjärde bästa diskuskastaren genom tiderna.

– Jag blev jätteglad så klart. Jag har trummat på hårt med tekniken med min tränare och jag har hållit mig skadefri. Jag har tävlat på bra och kastat över 69 meter i sex tävlingar i år – och så kom det här nu. Jag är nöjd, men det är bara halva säsongen som har gått. Det är långt kvar, säger Ståhl till TT.

”Förlåt om jag låter lite tråkig...”

Men någon våldsam glädje visade han inte upp trots sitt monstruösa diskuskast.

– Jag känner att jag har mycket mer i mig. Förlåt om jag låter lite tråkig men man är lite trött efter allt adrenalinpåslag, så därför är man lite seg i rösten. Men det känns bra. Det är jättekul, säger han.

Kastet är också det överlägset längsta i år och Ståhl seglar upp som det starkaste svenska guldhoppet inför VM i Qatar i september.

Karin Torneklint förklarar Ståhls utveckling.

– Han har haft en otroligt bra vinter och har kastat otroligt bra på träning. Det gäller att få stabiliteten och den har han hittat. Det som hänt Daniel är att han har fått träna jättebra tillsammans med sin tränare Vesteinn Hafsteinsson, säger Torneklint till SVT.

Att Ståhl siktar på världsrekordet är glasklart.

Det innehålls just nu av östtysken Jürgen Schult och lyder på 74.08.

– Jo, men det kommer. Det kan komma nästa vecka eller om tio år. Jag har det i mig och det är det jag försöker göra, säger Daniel Ståhl.

Nästa tävling för Ståhl är på torsdag i Karlstad på Karlstad Grand Prix.

https://www.instagram.com/p/BzS7bGFFajQ/