Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis: ”Det har saknats på mitt CV”

Foto: BELGA / KRISTOF VAN ACCOM/BELGA/SIPA USA SIPA USA
Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis, 21, vann Diamond League-finalen. 

Sedan gick han för världsrekordet – men misslyckades. 

– En fin tävling av Mondo som aldrig slutar att överraska, säger experten Alhaji Jeng i SVT. 

Det har varit följetongen den här säsongen. Armand Duplantis har gång på gång försökt på världsrekordet 6.19, som han själv har sedan 2020. Mondo var ytterst nära flera gånger, speciellt i Tokyo efter att ha säkrat OS-guldet. Men med minsta möjliga marginal rev han ut sig. 

Under torsdagen var det dags för Diamond League-finalen i i Zürich som även går under namnet Weltklasse – och även där blev det en seger. 

Duplantis klarade enkelt 5.50 och 5.83 och höjde sedan ribban till 5.93. Väl där var det inga som helst problem och den svenske OS-guldmedaljören klarade det galant och firade med att slå sig på bröstet flera gånger. 

Experten: ”Slutar aldrig att överraska”

Torsdagens stavhoppsfinal blev dramatiskt där Timur Morgunov och Sam Kendricks klarade 5.93 och satte press på Duplantis. Men Mondo pallade för trycket och klarade 5.98, samtidigt som de andra konkurrenterna rev ut sig. Därmed vann Armand Duplantis Diamond League-finalen. Segern, som är Mondos första i DL, innebar även att han får in 30 000 dollar i prispengar, vilket motsvarar cirka 260 000 kronor. 

Mondo var inte klar för kvällen, utan svensken gick för världsrekordet. Först klarade han 6.06 och därefter höjdes ribban till 6.19. Men där tog det stopp för den svenske stavhopparen efter tre misslyckade försök. Det betyder att Duplantis nuvarande rekord står sig – i februari 2020 hoppade han 6.18 i Glasgow. 

– Jag kom hit för att vinna men jag skulle vilja sätta nytt världsrekord. Men när jag tittar tillbaka på säsongen så kan jag inte klaga. Jag har gjort det bra och jag ska vara stolt, säger Mondo till SVT och fortsätter: 

– Det var väldigt speciellt för jag har aldrig vunnit Diamond League-finalen, det har saknats på mitt CV. 

SVT-experten Alhaji Jeng var imponerad. 

– Det är en fin tävling och Mondo slutar aldrig att överraska. När man pressar gränserna så som han gör så blir det svårt. Han visar att han är där uppe och nosar. Men vilken säsong han har haft. Stora målet var OS och det har han lyckats med. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.