Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis överlägsen – nära nytt världsrekord

Armand Duplantis gick in i stavhoppsfinalen i inomhus-EM på höjden 5,60 meter. Och när Renaud Lavillenie saknades i startlistan vann ”Mondo” tävlingen nästan direkt. Han klarade alla höjder fram till 5,85 och tog hem guldet.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Armand Duplantis var ohotad i stavhoppsfinalen i inomhus-EM.

21-åringen avgjorde tävlingen på höjden 5,85 och tog hem guldet i överlägsen stil efter bara tre hopp.

Därefter slog han mästerskapsrekord.

– Det stora målet var att vinna och jag ville verkligen ta guldet och mästerskapsrekordet, säger Duplantis.

Armand Duplantis gick in i stavhoppsfinalen i inomhus-EM på höjden 5,60 meter.

Och när Renaud Lavillenie saknades i startlistan vann ”Mondo” tävlingen nästan direkt. Han klarade alla höjder fram till 5,85 och tog hem guldet när samtliga konkurrenter rev ut sig. 

Valentin Lavillenie tog silver med ett hopp på 5,80 och Piotr Lisek från Polen tog brons efter att ha klarat samma höjd.

Efter sitt guldhopp la Duplantis upp ribban på 6,05 men han missade sitt första försök att slå mästerskapsrekordet. 

Armand Duplantis vann EM-guld

I det andra försöket lyckades han och fick räkna hem rekordet.

Därefter åkte ribban också upp på 6,19 meter – världsrekordhöjden. Då var Duplantis en bit ifrån i sitt första försök men i det andra försöket flög han över ribban som han dock rev med sig på vägen ner.

– Det var definitivt det bästa försöket jag någonsin har haft på 6,19. Jag vet att jag kan göra det lite bättre och att det finns några saker jag kan förbättra för att komma till 6,20. Nu ska jag vila lite och förhoppningsvis kan jag göra det under utomhussäsongen, säger Duplantis efter tävlingen.

– Det är bra att veta var jag står och hur långt ifrån jag är. Jag vet hur långt ifrån jag är just nu och vad jag ska göra för att nå det.

Det sista försöket blev sämre och Duplantis fick nöja sig med ett EM-guld som han trots allt är nöjd med.

– Jag tror att både jag och alla andra hade varit besvikna om jag inte hade vunnit guld. Silver och brons hade varit lite av en besvikelse för alla som tittar och hejar på mig i Sverige. Jag ville se till att jag kom hem med ett guld, jag är glad att jag gjorde det.

Duplantis: ”Det är coolt”

– Det stora målet var att vinna och jag ville verkligen ta guldet och mästerskapsrekordet. Jag visste att jag inte skulle få tävla mot Renaud (Lavillenie) i dag men jag fick tävla mot honom mer på protokollet än i person. Jag tyckte att mitt andra försök på 6,19 var riktigt nära. Det var några små centimeter bara. Jag gillar var jag är just nu och hur saker har utvecklats inför utomhussäsongen.

Han är lite besviken över att Renaud Lavillenie inte var med. Fransmannen hade det tidigare mästerskapsrekordet på 6,04 och satt på läktaren och hjälpte Duplantis under tävlingen.

– Vi brukar prata taktik, om vilka höjder vi ska hoppa på och vilka stavar vi ska använda. Jag gillar verkligen hu han hjälper mig och tipsen han ger. Jag gillar att fråga honom saker och frågade honom vilka höjder jag skulle hoppa på, säger Duplantis.

– Jag slutade dock prata med honom när jag skulle hoppa 6,05 eftersom jag skulle försöka slå hans mästerskapsrekord. Så det kanske blev lite mer allvar då. Men på vägen till guldet frågade jag honom lite om vilka höjder jag skulle välja att hoppa på och han gav mig en hjälpande hand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.