Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meraf Bahta kan straffas – utreds för dopingbrott

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: NURPHOTO - S / ULRIK PEDERSEN/NURPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Friidrottsstjärnan Meraf Bahta utreds för dopingbrott.

Svenska friidrottsförbundet informerar att 29-åringen har tre missade dopingkontroller och att man stöttar henne i processen. 

– Det är väldigt olyckligt att detta har hänt, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande. 

Aftonbladet var först med att berätta att en svensk landslagsfriidrottare på högsta elitnivå utreds för dopingbrott, bara veckor före friidrotts-EM i Berlin. 

Landslagsfriidrottaren har missat tre dopingkontroller och/eller gjort administrativa fel, och riskerar därmed att stängas av.

Nu väljer svenska friidrottsförbundet informera att det rör sig om EM-aktuella Meraf Bahta – ett beslut som är taget "efter samråd med Meraf Bahta".

"Väldigt olyckligt"

– Det är väldigt olyckligt att detta har hänt. Vi kan dock konstatera att Meraf inte hållit sig undan eller medvetet felrapporterat, vilket bland annat är tydligt då vi alla kan följa hennes tränings- och tävlingsaktiviteter via sociala medier, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Systemet är inte helt okomplicerat.

En utövare måste, i enlighet med antidopingorganet Wadas regelverk, rapportera var man befinner sig för att dopningskontrollanter ska kunna genomföra oannonserade tester utanför tävlingsarenorna. 

Om man står för tre uteblivna registreringar på tolv månaders tid kan man få en avstängning som sträcker sig till upp till 24 månader. 

Ärendet hos dopingkommissionen

Meraf Bahtas ärende ligger nu, efter tre missar, hos dopingkommissionen. Förbundskapten Karin Torneklint har tidigare förklarat för SportExpressen att förbundet avser att stötta Bahta under processen, genom att skicka in en ansökan om omprövning.

– Vi är ganska optimistiska om att få någon av missarna struken, för vi tycker att vi har väldigt bra belägg och att det finns förklaringar för de här tillfällena, har Torneklint sagt.

Förbundet berättar nu att Meraf Bahta har dopingtestats 19 gånger av internationella och nationella dopingkontrollanter sedan januari 2017. Tio av dessa har skett utanför tävlingssammanhang.

– I den begäran om omprövning som vi sänt till Dopingkommissionen lyfter vi de bakomliggande orsakerna till att rapporteringen inte helt fungerat i detta fall, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson. 

Bahta tog EM-guld 2014

– Flera av dessa är personliga, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, och andra är rent administrativa såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mail, fortsätter han.

Meraf Bahta tog guld på 5000 meter EM 2014 i Zürich. Under EM 2016 i Amsterdam tog hon EM-silver på samma distans och i OS i Rio de Janeiro 2016 blev hon sexa på 1 500 meter.

EM i Berlin avgörs 7-12 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.