Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Meraf Bahta stängs av

Foto: BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Meraf Bahta stängs av för dopingsförseelse. 

Därmed hotas friidrottsstjärnans VM-medverkan i september. 

– Det har varit en tuff tid och omänsklig tid för Meraf, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott. 

Avstängningstiden har bestämts till ett år och räknas från och med den 1 september 2018. Det innebär att hon är fri att tävla igen den 1 september 2019, skriver Rikdsidrottsnämnden i ett pressmeddelande. 

Bakgrunden till avstängningen grundar sig i att Bahta vid tre tillfällen har under en tolvmånadersperiod brutit mot bestämmelserna om så kallad vistelserapportering, där idrottaren måste meddela Riksidrottsförbundet vart hon befinner sig någonstans för eventuella dopingtester. 

”Omänsklig tid”

Vid ett tillfälle lämnades vistelserapporten in för sent och vid två andra tillfällen befann sig inte Bahta på de platser hon hade meddelat.  

– Det har varit en tuff och omänsklig tid för Meraf, samtidigt som det har tagit en onödigt lång tid, inte minst eftersom det är inte doping utan administrativa misstag, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

På vilket sätt har tiden varit omänsklig? 

- De som har varit nära Meraf säger att det har varit tufft. Inte minst eftersom det har varit så mycket medial uppmärksamhet. 

Bathas VM-medverkan hotas

Kommer Bahta få springa VM i Doha som börjar den 26 september? 

– Styrelsen kommer att ha ett möte där vi ska ta upp den frågan. Vi har en situation att förhålla oss till, sen får vi se om hon nu orkar träna under den här perioden på ett bra sätt. 

Enligt Svenska friidrottsförbundets hemsida är idrottaren fri att tävla igen efter avslutat dopingstraff, men samtidigt har förbundet bestämmelser om att friidrottaren stängs av från landslagsuppdrag under samma tid som dopingstraffet pågick. Om bestämmelsen följs blir det alltså inget VM för Bahta då avstängningen först då hävs först den 1 september 2020. 

– Det är så här, dopingkommissionen har bekräftat beslutet. Sedan får styrelsen diskutera ärendet. Det kommer de att göra inom en snar framtid. 

Det var en ja eller nej fråga, öppnar du för att frångå er princip?

- Vi kommer att hantera det. 

SportExpressen har sökt Meraf Bahta via hennes tidigare tränare Ulf Björklund.