Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Meraf Bahta frias av dopingnämnden

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BILDBYRÅN

Meraf Bahta hade tre missar i sin vistelserapportering – och utreddes för dopingbrott.

Nu meddelar dopingnämnden att friidrottsstjärnan frias från misstankarna.

– Det är bra att det nu kommit ett beslut från Dopingnämnden och vi kommer att följa ärendet tills dess det är slutligen avgjort, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Kort före friidrotts-EM i Berlin kom beskedet.

Den svenska löparstjärnan Meraf Bahta hade gjort tre rakar missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna, och riskerade därmed en avstängning på upp till två år.

Den typen av misstanke om brott mot dopingreglerna leder inte till automatisk avstängning, och Bahta kom därför till start i EM där hon tog brons på 10 000 meter. 

Nu meddelar Riksidrottsförbundets dopingnämnd, som dopingkommissionen anmält henne till, att de friar Meraf Bahta från misstankarna. 

– Det är bra att det nu kommit ett beslut från Dopingnämnden och vi kommer att följa ärendet tills dess det är slutligen avgjort. Vi kommer även att fortsätta vårt aktiva antidopingarbete, där de aktivas vistelserapportering är en viktig del, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Meraf Bahta frias – är nu fri att tävla 

Beslutet kan överklagas av dopingkommissionen, Iaaf och Wada – och måste i så fall ske inom tre veckor.

”Inga ytterligare uppgifter lämnas i ärendet då de omfattas av sekretess”, skriver dopingnämnden i pressmeddelandet.

Det finns inga restriktioner för Bahtas tävlande eller tränande framöver.

Meraf Bahta vill inte lämna några kommentarer innan en eventuell överklagan är inlämnad, men gav under EM i Berlin sin syn på situationen:

– Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått, säger Bahta.