Tilde Johansson missar VM-final

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

DOHA. Tilde Johansson missade VM-final – med fem centimeters marginal.

Efteråt hyllas supertalangen av Kajsa Bergqvist i SVT.

– Hon är en av våra allra största talanger i svensk friidrott, om inte den största. Hon har haft en makalös utveckling, säger Bergqvist.

Johansson hoppade 6,48 i kvalet. 6,53 krävdes för att gå till final.

Det var otroligt nära för Tilde Johansson i längdkvalet på VM i Doha.

I det andra hoppet slog 18-åringen från Falkenberg till med ett hopp som mätte 6,48, vilket innebar att hon var en centimeter (!) från att ta den tolfte och sista platsen till finalen.

Johansson svarade med att hoppa exakt 6,48 en gång till. Och när allt var över var hon fem centimeter från att gå vidare till final i sitt första VM.

– Det var bara några centimeter från final, så det var lite surt, säger Johansson efteråt.

Hur var det att tävla på här inne?

– Det var jättekul. Ledarna har sagt åt mig att jag skulle försöka njuta och det gjorde jag.

Vad säger du om din hoppning?

– Hoppningen var bra, men det var bara det där sista lilla extra som saknades.

Talang i två grenar

Tilde Johansson har en otrolig säsong bakom sig. Hon har inte bara hoppat 6,72 i längdhopp (femte bäst genom tiderna i Sverige) utan även tagit JEM-guld på 100 meter häck.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist tror att hon har en stor framtid.

– Hon är en av våra allra största talanger i svensk friidrott, om inte den största. Hon har haft en makalös utveckling, säger Bergqvist i SVT.

Noterbart är också att Tilde Johansson stördes av en skada under uppladdningen inför VM. För drygt fem veckor sen gjorde hon illa låret på Finnkampen och ända sen dess har hon kämpat för att hinna bli redo för start i sitt första stora seniormästerskap.

– Jag hade min toppform under juniormästerskapen där jag skulle ha den. Sen fick jag en skada på Finnkampen som gjort att det blivit mer rehab sista tiden, förklarar Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.