Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han blir förste att nå drömgränsen

Kenyanen först att springa ett maratonlopp under två timmar.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Eliud Kipchoge har gjort det.

Under lördagen blev han den förste löparen att gå under drömgränsen två timmar på maraton, efter att ha gått i mål på tiden 1.59.40. 

– Jag vill inspirera andra. Ingenting är omöjligt, säger Kipchoge till brittiska Mirror.

Kenyas stjärnlöpare Eliud Kipchoge är den förste löparen att springa ett maraton på under två timmar efter att ha gått i mål på tiden 1.59.40 i dagens lopp i Wien.

– Det är min månlandning. Det är som att klättra upp för det högsta berget eller att simma till mitten av havet, sa Kipchoge före loppet enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Kipchoge har redan det officiella världsrekordet i maraton med tiden 2.01.39 som han satte i Berlin förra året – men dagens resultat kommer inte att innebära någon putsning av den tiden. Detta eftersom loppet inte godkänts av internationella friidrottsförbundet IAAF, på grund av dess särskilda omständigheter.

Bröderna Ingebrigtsen var harar

Loppet var inte öppet för flera att delta i, och för att hålla så hög fart som möjligt använde man sig av totalt 41 harar som användes i olika omgångar.

Bland hararna fanns bland annat de norska löparbröderna Jakob, Filip och Henrik Ingebrigtsen, som alla var med och tävlade på friidrotts-VM i Qatar förra veckan.

Framför gruppen av löpare körde dessutom en bil under loppet för att visa vilken takt de behövde hålla för att klara av att nå drömgränsen.

Kipchoge har även tidigare försökt nå tvåtimmars-gränsen, då i ett lopp med liknande omständigheter på racingbanan Monza utanför Milano 2017. Då missade han dock sitt mål med endast 26 sekunder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.