Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Får medalj i efterhand: ”Är bara så lycklig nu”

Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/BEAUTIFUL SPORTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kajsa Bergqvist Foto: SVT
Ortega med sin bronsmedalj. Foto: Petter Landén

DOHA. Orlando Ortega var rasande efter att Omar McLeod obstruerat honom i finalen på 110 meter häck. 

Spanien lämnade in en protest och krävde att Ortega skulle få en chans att tävla för en medalj under rättvisa förhållanden. 

Nu väljer arrangören att dela ut en bronsmedalj till Ortega i efterhand. 

- Jag är bara så lycklig nu, säger Ortega. 

Herrarnas final på 110 meter häck på onsdagskvällen blev en högdramatisk historia. Amerikanen Grant Holloway startade klart bäst, men den regerande mästaren från London Omar McLeod närmade sig snabbt. 

Precis mellan sig - och precis bakom sig tidsmässigt - hade de spanjoren Orlando Ortega. 

Mot slutet av loppet slog McLeod i en av sina häckar och tappade balansen helt och hållet och obstruerade Ortega. 

Ortega tappade farten helt och slutade femma. 

Ilskan efter loppet: ”Ett rån - en skandal”

Efteråt var han rasande. 

– Jag saknar ord. Det är ett rån, en skandal. IAAF måste göra någonting åt detta, för det är inte första gången, sa han till Marca.

– Precis när jag är i medaljposition springer McLeod in på min bana. Han har stulit en medalj, jag kunde ha kämpat om guldet. Ett års jobb för det här, och så händer det här i finalen. Det är otroligt. Jag förstår att vi kan nudda varandras händer och att det blir friktion, men jag kan inte acceptera det här. Jag accepterar om de springer bättre än mig, men inte det här. 

Får en medalj - efter dubbla protester

Spanien lämnade in en första protest som fick McLeod diskad. Men det hjälpte inte Ortega alls, så det spanska förbundet lämnade in en ny protest. 

I den nya protesten krävde, i och med att Ortega hade den tredje bästa tiden då obstruktionen skedde, att Ortega skulle få chansen att springa finalloppet igen, denna gång ensam, för att se om tiden han fick skulle räcka till en medalj. 

Om arrangören inte godkände det så ville de att Ortega skulle tilldelas bronsmedaljen som en gest av sportsmannaanda. 

Juryn har valt att ge Spanien rätt i sin protest och tilldelar nu Ortega en bronsmedalj. Därmed har loppet två bronsmedaljörer i Ortega och fransmannen Pascal Martinot-Lagarde. Ryssen Sergej Shubenkov tog silver och amerikanen Grant Holloway vann guld. 

Kajsa Bergqvists kritik efter juryns beslut

Ortega fick på fredagskvällen sin medalj och var strålande glad efteråt. 

- Efter loppet i går var jag så ledsen och så arg. Men jag vill inte tänka på det nu, för det blev en bra lösning. Jag är så lycklig över det här och så tacksam mot mitt förbund. Jag fick brons, men de ska ha guld, säger han. 

SVT:s expert Kajsa Bergqvist är inte nöjd med juryns beslut. Hon menar att det blir helt fel att dela ut extramedaljer i efterhand. 

– Man kan inte hålla på så här och dela ut medaljer. Tyvärr är idrott orättvist ibland om det händer sådana saker. Om alla som känner sig stötta ska lämna in protester och ska få medaljer i efterhand tycker jag också det blir väldigt skevt. Man vet inte vad som hänt Ortega om han inte blivit störd. Han kanske själv hade fallit på sista häcken. Antingen får man springa om hela loppet eller så får man förhålla sig till resultaten som blir, även om det känns otroligt surt, säger hon. 

Ortega ler och skakar på huvudet när han får höra Bergqvists åsikt i frågan. 

- Jag bryr mig inte om vad andra tycker. Efter att ha legat på mitt hotellrum och bara mått dåligt över den missade chansen är jag så glad att jag står här med medaljen runt min hals.