Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis nya succé – tar femte raka segern

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS BILDBYRÅN

Armand Duplantis spände bågen – igen. 

Men det blev inget nytt världsrekord i franska Clermont-Ferrand. 

Den 20-årige talangen stod dock återigen för en imponerande tävling – som han lekande lätt vann på 6,01. 

– Det känns som jag har höjden i mig, säger Armand Duplantis till SVT. 

Den svenska stavhoppsstjärnan har några vansinniga veckor bakom sig. Den 8 februari satte Duplantis nytt världsrekord med 6,17 – och bara en vecka senare hade han putsat på sitt eget rekord till 6,18. 

I veckan tog Duplantis hem tävlingen på World Indoor Tour i franska Liévin, och gjorde ett försök på 6,19. Då fick 20-åringen nöja sig med ett par bra försök, men på söndagen fick han chansen att hoppa på världsrekordhöjden igen. 

Efter bara tre hopp hade Duplantis säkrat segern på stavhoppsgalan i Clermont-Ferrand. 

Duplantis ytterst nära världsrekord

Talangen var högt över 6,01, vilket blev segerresultatet då konkurrenterna Sam Kendricks och Renaud Lavillenie rev ut sig. Segern var Duplantis femte raka hittills den här inomhussäsongen. 

Därefter begärde Duplantis upp ribban på nya världsrekordhöjden 6,19. 

Tusentals stavhoppfans ställde sig upp och applåderade i arenan när Duplantis inledde sin ansats – som rev sitt första försök. 

Den svenske talangen rev även sitt andra försök. Duplantis laddade om inför ett tredje och sista – där han såg ut att ha klarat men stötte i ribban på vägen ner och rev. 

– Det var bra försök och det känns som jag har höjden i mig. Det var bra försök, men inte perfekta. Det var små detaljer som fattades. Men jag är nöjd och det har varit ett bra sätt att starta en säsong på med att sätta två världsrekord, säger Duplantis till SVT.

Hyllar tävlingen: ”En av de roligaste”

Tävlingen i Clermont-Ferrand var en renodlad stavhoppsgala, och efter tävlingen hyllar Duplantis sin medtävlade Renaud Lavillenie, som ligger bakom arrangemanget. 

– Det var fantastiskt för det är så familjärt här och publiken var verkligen galna. Det gav så mycket energi och det här är en av de roligaste tävlingarna under säsongen, säger Duplantis till SVT. 

Nu är inomhussäsongen över för Duplantis. Men den 20-årige stjärnan menar att han lär göra fler försök på riktigt höga höjder under hela utomhussäsongen. 

– Det är utomhus det gäller att vara som bäst, och det ska jag försöka vara, säger Duplantis. 

Inomhus-VM i Kina skulle avgjorts i mars men har skjutits upp ett år på grund av Corona-viruset. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.