Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är galet – jag vet inte vad som händer”

Foto: IAN RUTHERFORD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIPA USA/IBL
Foto: SIPA USA/IBL

Armand Duplantis har gjort det igen.

I Glasgow slog 20-åringen det världsrekord han själv satte så sent som för en vecka sedan. 

Den nya rekordnoteringen i stavhopp lyder 6,18.

– Det är obeskrivligt, helt galet, säger han.

Förra lördagen satte Armand Duplantis världsrekord i Polen med sina makalösa 6,17.

På dagen en vecka senare var det dags igen.

Duplantis vann deltävlingen i inomhustouren i Glasgow enkelt, och lade direkt efter säkrad seger mot rivalen Sam Kendricks upp ribban på den nya världsrekordhöjden – 6,18.

Trots en strulig uppladdning inför hoppet, där Duplantis tvingades vänta länge på ansatsbanan var ”Mondo” högt över 6,18 i det första försöket till publikens stora jubel.

– Det är obeskrivligt. Helt galet. Jag vet inte hur jag ska sätta ord på det. Här Att det blev ett nytt världsrekord bara sju dagar senare, det är helt otroligt, säger Armand Duplantis när SportExpresen pratar med honom.

Hade du vågat drömma om det här?

– Jag vet så klart om att jag är i en otroligt bra form och allt har känts väldigt bra den senaste tiden. Jag kände mig lugn i dag, allt stämde liksom. Precis som i Polen. Men det här är galet.

Kanal 9:s kommentatorer Tommy Åström och Peter Häggström var även de lyriska efter ”Mondos” nya världsrekord. 

– Det är det sjukaste jag har sett. Han är tidernas absolut främste stavhoppare, säger Tommy Åström.

Nytt världsrekord av Armand Duplantis

Experten Peter Häggström är full av beundran för Duplantis efter det nya världsrekordet.

– Hoppet på 6,18 innehåller allt. Han är inte en normal idrottare. Han visar att han är en idrottare vi kommer att minnas i all evighet, säger Peter Häggström .

Häggström liknar Armand Duplantis vid Usain Bolt, tidernas snabbaste man och världsrekordhållare på både 100 och 200 meter. 

– Det är som en formel 1-bil där man skruvar på alla delar. Då får man sådana idrottare som Bolt och ”Mondo” Duplantis, det finns väldigt få idrottare som dem, säger han. 

Friidrottsikonen Stefan Holm liknade även han Duplantis vid Bolt och sa till SportExpressen efter monsterohppet att det var ”det sjukaste han sett”.

– Det är en otroligt stor ära att få höra sådana ord från en person som Stefan Holm. Jag har vuxit upp med honom och han är en stor förebild, så det betyder mycket att få höra så fina ord från honom, säger Armand Duplantis.Duplantis landar på Skavsta efter världsrekordet på 6,17: ”Allt är galet”

Se när Duplantis slog första världsrekordet på 6,18 i Polen:

Armand Duplantis hoppade 6,17 m och satte nytt världsrekord i stavhopp inomhus vid en gala i Torun i Polen i februari 2020. Se rekordhoppet här.

TV: Armand Duplantis om hyllningarna efter första världsrekordet:

Armand Duplantis har landat på svensk mark efter världsrekordet. Berättar om känslostormen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.