Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag är så glad att Desiré fick se det”

Armand Duplantis har slagit sitt eget världsrekord.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis firar med en segerkyss.
Foto: Belgrade Indoor Meeting
Armand Duplantis.
Foto: PEDJA MILOSAVLJEVIC / BILDBYRÅN
Armand Duplantis.
Foto: PEDJA MILOSAVLJEVIC / BILDBYRÅN
Armand Duplantis.
Foto: Aleksandar Djorovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Armand Duplantis har satt världsrekord igen. 

I Belgrad hoppade stjärnan 6,19. 

– Den här kommer jag uppskatta mer än någon annan höjd jag tagit, säger Duplantis. 

Den svenske OS-guldmedaljören har varit ute efter rekordet ett bra tag. 

Duplantis slog som bekant världsrekordet två gånger inom loppet av en vecka i februari 2020, och 6,18 har stått sig sedan dess. 

Den svenske stavhopparen lyckades inte bättra på sitt rekord under förra säsongen, och berättade i vintras att han var väldigt ivrig över att ge det nya försök. 

– Förra året slog jag inte världsrekord en enda gång, och det vill jag inte vara med om igen, sa Duplantis i en intervju med SportExpressen

Duplantis har varit nära flera gånger den här säsongen, och i måndagens tävlingar i Belgrad slog han till. 

Armand Duplantis motståndare försvann redan på 5,46, innan han gått in i tävlingen. Svensken kunde därefter klara 5,61, 5,85 och 6 meter utan några rivningar. 

Därefter begärde Duplantis upp ribban på den nya världsrekordhöjden 6,19. 

Armand Duplantis slår världsrekord i Belgrad

”Mondo” rev sitt första försök och slog uppgivet mot ribban som föll ner mot honom efter hoppet. Duplantis rev även sitt andra hopp, men såg mer samlad ut efter den rivningen. 

Och i det tredje tog han sig över. När Duplantis insett att ribban låg kvar for han upp från mattan och brast ut i ett glädjevrål. – Jag kan inte klaga, det är verkligen ”Äntligen”. Jag har försökt mer än på någon höjd, så det var verkligen på tiden, säger Duplantis när SportExpressen får en kort pratstund med världsrekordinnehavaren.

– Det är en väldigt belönande känsla. Det har varit så svårt, och det gör det väldigt skönt, jag har jobbat så hårt för att äntligen ta mig över den här. Den här kommer jag uppskatta mer än någon annan höjd jag tagit. 

Vad var skillnaden i ditt hopp den här gången?

– Jag har varit så nära, det har handlat om centimeter. Jag behöver bara att saker är på min sida. Jag har haft kapaciteten, jag var bara tvungen att få saker att fungera perfekt. 

Den svenske stjärnan sprang efter rekordhoppet bort mot läktaren där han i eurofin bland annat syntes krama om och kyssa flickvännen Desiré Inglander. 

– Det är perfekt, du vill fira med de som är närmast dig. Det går inte att beskriva den känslan, det är de som stöttar dig som mest och de vill du göra stolt. Du vill bjuda dem på en show, jag är så glad att Desiré fick se det. 

”Tillfälle att hoppa ännu högre”

Om knappt två veckor återvänder Duplantis till Belgrad, då för att delta i inomhus-VM – ett sammanhang där han saknar ett guld.

– När det gäller VM vill jag främst vinna och försöka ta guld, jag saknar den medaljen. Men det handlar alltid om att se framåt och uppåt, så ja, 6,20.

Friidrotten skiljer i regel på världsrekord inomhus och utomhus, men i stavhopp räknas endast det högsta hoppet som världsrekord oavsett var det är satt. 

Duplantis är dock den stavhoppare som även hoppat högst utomhus. 2020 raderade han ut Sergej Bubkas tidigare rekordnotering när han tog sig över 6,15 i Rom. 

Thobias Montler slutade tvåa i längdhoppstävlingen i Belgrad på fina 8,23. Även han kommer att delta i inomhus-VM. 

Se även: Levengoods ord får Duplantis att skratta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.