Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meraf Bahta blir av med EM-medaljen

Meraf Bahta.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Hon tog EM-brons 2018 under pågående utredning.
Foto: SVEN HOPPE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Nu blir hon av med EM-medaljen i efterhand.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Friidrottsförbundet lät henne tävla under pågående dopingutredning.

Nu blir Meraf Bahta av med EM-bronset från 2018.

– Med facit i hand önskar vi att vi hade hanterat det här fallet på ett annat sätt, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Löparstjärnan förlorar även fyra SM-guld och ett svenskt rekord.

Stormen kring Sveriges löparstjärna Meraf Bahta drog upp för drygt två år sen. Hon hade gjort tre missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna, vilket är skäl för en dopingavstängning.

Ärendet hanterades nationellt och Riksidrottsnämnden (RIN) slog fast att hon skulle stängas av i ett år.

Men många reagerade på datumen för avstängningen.

Trots att den sista missen i vistelserapporteringen gjordes den 24 maj 2018 skulle avstängningen gälla från och med den 1 september 2018. Det beslutet innebar också att Bahta skulle få behålla sitt EM-brons på 10 000 meter som hon sprang hem i början av augusti – mitt under pågående utredning.

I juni kunde dock SportExpressen avslöja att turerna kring Meraf Bahta ännu inte var över. Avstängningen hade nämligen inte bekräftats av internationella friidrottsförbundet (World Athletics). Det fanns fortfarande en chans att datumen skulle ändras.

Och nu blir det alltså så.

Förlorar medaljer och rekord

World Athletics meddelar i dag att de underkänner alla Meraf Bahtas resultat från den 24 maj 2018 till den 31 augusti 2019. Hon blir därmed av med EM-bronset om i stället går till tyskan Alina Reh som slutade fyra i finalen.

Hon blir också av med sina fyra guld från terräng-SM 2018 och det svenska rekord på 10 000 meter landsväg som hon noterade under hösten 2018.

– Det var ganska väntat att det blev så här, säger Bahtas extrapappa Ulf Björklund som själv är tränare i hennes klubb Hälle IF.

– Vi överklagade hela den här historien till Cas (idrottens skiljenämnd) men det skulle kosta 200 000 kronor och det hade vi inte råd med, tyvärr. Vår advokat hade annars skrivit det väldigt bra, så jag tror att de hade godkänt det. Men vi hade inte råd.

Vad känner du kring att det här beskedet kommer två år efter loppet?

– Det är så onödigt alltihop...

Har du pratat med Meraf själv om den här nyheten?

– Nej, jag har inte gjort det. Men hon blickar framåt. Hon har lagt det där bakom sig nu.

Därför fick hon starta på EM

Det svenska friidrottsförbundet fick skarp kritik när de lät Meraf Bahta starta på EM 2018, trots den överhängande risken att hennes resultat skulle strykas i efterhand.

Generalsekreteraren Stefan Olsson:

– Vi hade diskussioner inom svensk friidrott, inom styrelsen och även med sakkunniga inom dopingfrågor. Och med den information vi hade då såg vi att det fanns goda möjligheter att Meraf skulle bli helt frikänd i slutändan. Utifrån det lät vi henne tävla under pågående utredning.

– Med facit i hand önskar vi att vi hade hanterat det här på ett annat sätt. Men där och då gjorde vi en rejäl analys och hade argument för att låta henne tävla.

Meraf Bahta har gjort comeback efter sin avstängning och så sent som för två veckor sen tog hon dubbla SM-guld i Uppsala. I morgon tävlar hon igen när Folksam GP avgörs på Slottsskogsvallen i Göteborg.


FAKTA: Nyckeldatumen i Bahta-ärendet

24 maj 2018: Meraf Bahta gör sin sista miss i vistelserapporteringen

26 juli 2018: Aftonbladet avslöjar att Bahta är under utredning för brott mot dopingregelverket.

8 augusti 2018: Bahta tävlar på EM i Berlin under pågående utredning och tar brons på 10 000 meter.

20 oktober 2018: Bahta springer Hytteplanmila i Norge på tiden 31,38 och slår därmed sitt egna svenska rekord på 10 000 meter landsväg.

28 oktober 2018: Bahta ställer upp på terräng-SM och vinner totalt fyra guld, två individuellt och två i lag.

11 november 2018: Dopingkommissionen är klar med sin utredning och anmäler Bahta till dopingnämnden för bestraffning.

3 januari 2019: Dopingnämnden väljer att fria Bahta, men dopingkommissionen svarar då med att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

24 juni 2019: Riksidrottsnämnden beslutar att Meraf Bahta ska stängas av i 12 månader. Avstängningstiden räknas från den 1 september 2018.

28 augusti 2020: Internationella friidrottsförbundet meddelar att Bahtas resultat ska strykas från den 24 maj 2018 till den 31 augusti 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.