Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En enorm press som tagit hårt på henne”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: SVEN HOPPE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Meraf Bahta avstår 5000 metersloppet på EM. 

Detta beror på den press hon upplevt den senaste tiden. 

– Hon har upplevt en enorm press som tagit hårt på henne, säger förbundskapten Karin Torneklint. 

Meraf Bahtas blotta närvaro på EM i Berlin har varit väldigt omdiskuterad, detta då hon för närvarande utreds för dopingbrott. Bahta utreds för att ha stått för en otillräcklig vistelserapportering till dopingjägarna vid tre tillfällen på tolv månader. Om hon fälls riskerar hon upp till 24 månaders avstängning. 

Trots det valde det svenska friidrottsförbundet att låta henne tävla och på mästerskapsdebuten på 10 000 meter sprang hon hem ett brons. Ett brons hon kan tvingas lämna tillbaka om hon fälls för dopingbrottet. 

Efteråt berättade Bahta att hon upplevt den senaste tiden som väldigt tuff. 

– Det har varit jobbigt, verkligen väldigt jobbigt. Det är tufft, men jag bestämde mig för att starta. Jag måste vara stark, man måste kämpa, sa hon till SVT. 

Meraf Bahta bryter EM

På söndagskvällen skulle Bahta springa paradgrenen 5000 meter, men på lördagen meddelade förbundet att Bahta stryker sig från grenen, bryter EM och åker hem. 

"Detta beror på den press hon upplevt av hennes totala situation den senaste tiden, förstärkt av att information om hennes förseelser med rapportering i ADAMS-systemet uppmärksammats i medierna. Hon orkar därför inte ställa sig på startlinjen utan väljer i stället att resa hem för att vila. Meraf avböjer att lämna ytterligare kommentarer innan saken är prövad och beslut är fattat", skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

Torneklint om Bahta: ”Upplevt en enorm press”

Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint hoppas nu att Bahta kan få lugn och ro. 

– Jag hoppas att medierna visar Meraf respekt och låter henne invänta kommande beslut. Hon har upplevt en enorm press som tagit hårt på henne, allt sedan den här situationen inträffade och det blev ännu tuffare då den blev medial, säger Torneklint. 

SportExpressen fick tag på Karin Torneklint och frågade om Bahtas beslut att inte tävla mer i EM. 

– Hon kom fram till att hon inte har kraft och ork att kunna genomföra ett lopp till. Det var stor press innan och det blir inte lättare när det blir medialt. Beslutet har vuxit fram och vi har självklart pratat med henne, säger Torneklint. 

Hur mår Meraf? 

– Inte bra, förstås.

Men det kan väl inte vara en chock att ett svenskt medaljhopp som misstänks för dopingbrott uppmärksammas i medier?

– Det här är inte någon offentlig utredning överhuvudtaget, det skulle inte hamnat i medierna. Alla idrottare har rätt till en sekretessbelagd utredning, det här är inget publikt ärende, säger Karin Torneklint. 

 

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin.

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018