Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ilskan mot diskningen

Oskar Edlund.

Svenske Oskar Edlund, 18, tog JVM-guld på 400 meter häck, trodde alla. 

I guldfirandet fick han reda på att han diskats. 

– Tråkigt när man väljer att protestera bort duktiga löpare, säger förbundskaptenen Karin Olsson Westergren. 

Junior-VM i friidrott pågår för fullt i Nairobi, Kenya. På fredagen hoppade Maja Åskag hem guldet i tresteg på längden 13.75 meter. 

Hon, tillsammans med Armand Duplantis, var då de enda svenska friidrottarna som tagit JVM-guld de senaste nio åren. 

Låg trea in på upploppet

På söndagen var det dags för 18-årige Oskar Edlund att springa final på 400 meter häck. Han låg trea efter den sista kurvan, men gjorde ett urstarkt upplopp där han avancerade till första plats. 

Guld till Sverige och Edlund – stort guldjubel. 

Eller?

Edlund, som till vardags tävlar för Täby IS, skrek ut sin glädje efter målgången, men fick sedan reda på att han diskats. 

Anledningen var att Edlund i sista kurvan in mot upploppet fällde en häck med sitt släpande ben. Tävlingsjuryn menade att hans andraben passerade utanför Häcken. 

Klockan stannade på 49.20 för Edlund, som betydde nytt svenskt juniorrekord. Men den noteringen kommer alltså inte gälla då han diskades.

Diskningen kom efter en protest från det jamaicanska laget. 

– Jättetungt känns det, framför allt för Oskar som hade behövt kvittot. Alla som såg loppet såg att han vann. Det är tråkigt när man väljer att protestera bort duktiga löpare, säger förbundskaptenen Karin Olsson Westergren. 

– När jag pratade med juryn tyckte de också att det är skitigt av Jamaica, det är inte sportsmanship. Det är inte snyggt, vi skulle kunna lägga en motprotest, för att få bort jamaicanen, men räddar inte Oskar.

Så ni kommer inte att göra det? 

– Det har vi inte gjort.

Edlund har emellertid fortfarande det svenska juniorrekordet på 50.15 som han satte på SM i Uppsala förra sommaren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.