Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs vändning: ”Lust att prova det”

Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: VIDAR RUUD / AP TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug vägrade ha på sig spikskor när hon gjorde succé på löparbanan i fjol.

Nu har hon tänkt om.

– Jag ska ärligt erkänna att jag har lust att prova det, säger Johaug som siktar på att slå sitt personliga rekord i sommar.

Men en schemakrock gör att hon missar Bislett Games.

Folk har vant sig vid att se Therese Johaug, 32, dominera i skidspåret. Men det som hände på friidrottsbanan förra sommaren fick många att höja på ögonbrynen.

Johaug kom till start på Bislett Games i Oslo och sprang 10 000 meter – helt ensam på banan – på tiden 31:40.69.

Hur bra det är? Det är under VM-kvalgränsen på distansen. Och det är snabbare än vad alla svenska löpare sprang den sommaren (Carolina Wikström var närmast med 32:46.94).

I sommar hoppas Therese Johaug på att kunna slå sitt personliga rekord.

– Jag tror att jag kan springa snabbare än vad jag gjorde den gången, om jag får lite specialträning och får chansen att springa i fält i stället för helt ensam, säger Johaug till VG.

Hon är också beredd att tänka om när det gäller skorna.

Tackar nej till Bislett Games

Förra sommaren vägrade hon använda spikskor, på grund av skaderisken. I stället sprang hon i ett par löparskor med tjock sula och kolfiberplatta: Hoka Carbon X.

Från och mest i höstas är just de skorna förbjudna att användas på löparbana.

Och nu öppnar Johaug för att använda spikskor.

– Det hade varit kul att prova det i alla fall. Men man får ju börja med några träningspass och starta väldigt, väldigt försiktigt – bara för att känna hur det känns och se hur kroppen tacklar det, säger Therese Johaug till NRK som också har pratat med henne om planerna inför sommaren.

Johaug har dock hela tiden OS i bakhuvudet. Vinter-OS, alltså. I början av nästa år hoppas hon på att kunna ta karriärens första individuella OS-guld, när spelen avgörs i Peking.

Vad det blir för tävlingar i sommar? Tanken var först att Johaug skulle göra en ny start på Bislett Games, Diamond League-galan i Oslo. Men efter att den flyttats från 10 juni till 1 juli kommer Johaug att tvingas tacka nej.

Hon ska nämligen på ett höghöjdsläger med det norska längdlandslaget som slutar just den 1 juli.

– Då blir det lite för tufft att kasta sig rakt ut i ett banlopp, förklarar Johaug.


LÄS MER: Therese Johaug portad från svenska friidrottsgalan

LÄS MER: Så ska Mustafa Mohamed ta sig till OS i Tokyo

LÄS MER: Carolina Klüft blir expert under OS: ”Väldigt roligt!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.