Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs utspel: ”Jag kommer bli krossad”

Therese Johaug om samtalet med Marit Björgen
Therese Johaug
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Marit Björgen
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug ska springa 10 000 meter på Bislett Games i Oslo. 

Målet?

Att kvala in till friidrotts-VM. 

Den norska stjärnans plan har tidigare varit att springa distansen på sommarens friidrotts-EM – men mästerskapet har ställts in på grund av coronaviruset. 

Men vi kommer alltså att få se Johaug på en friidrottsbana i sommar ändå – när ”The Impossible Games” avgörs i Oslo den 11 juni. Tävlingarna är anpassade till coronarestriktionerna, och Johaug kommer vara den enda deltagaren på sin distans. 

Målet är att kvala till friidrotts-VM 2021: Under 31 minuter och 50 sekunder.

– Jag ska inte göra om den gigantiska juniortabben jag gjorde i Hamar med den öppningen jag hade, säger Johaug och syftar på hur hon inledde i för högt tempo när hon tog guld på norska mästerskapen förra året. 

Johaug är känd för sin överlägsenhet i skidspåren, och på frågan från TV2 om det känns skönt att i friidrottssammanhang ”äntligen få konkurrens” svarar hon: 

– Jag blir krossad på friidrottsbanan, det kan jag lova er. Så jag har inte överhuvudtaget som mål att vinna några tävlingar, säger Johaug. 

Johaug om debatten: ”Finns alltid de som är kritiska”

I samband med presskonferensen om Bislett Games uttalade sig Johaug om den debatt som uppkommit efter att hon nominerats till Egebergs hederspris, en av norsk idrotts finaste utmärkelser. Vissa har menat att hon inte förtjänar priset på grund av sin dopingdom. 

– Det är ju som med allt annat. De finns de som är positiva och de som är kritiska, jag har ju den historia jag har, säger Johaug till NRK. 

Den norska stjärnan har tidigare försvarats av landslagskompisen Ingvild Flugstad Östberg, och hon får nu medhåll av Marit Björgen. 

– Hennes fall är helt annorlunda mot ett vanligt dopingfall. Hon fick ett straff, och de trodde på att hon inte gjorde det med flit. Hon har varit öppen och ärlig med det hela vägen, jag tycker hon är en fantastisk förebild för många, säger Marit Björgen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.