Johaugs glädjevrål efter sitt superlopp

Stjärnan i tårar efter Johaugs berättelse.
Foto: SVT Play
Foto: VIDAR RUUD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytt personligt rekord med 40 sekunders marginal.

Och nytt världsårsbästa.

Therese Johaug imponerade stort på 10 000 meter i ”Impossible Games” och skrek ut sin glädje efter målgång.

– Vilken motor hon har! Vilket pannben! Hon bara kör, kör, kör, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

Klockan stannade på 31.40.

Hennes tidigare rekord på 10 000 meter var från förra sommaren och löd 32.20.

– Jag hade en väldigt bra dag i dag, säger Johaug till TV2.

Therese Johaug är egentligen inne i uppladdningen inför skidsäsongen, men ställde rullskidorna åt sidan den här kvällen och sprang 10 000 meter på ”Impossible Games” på Bislett-stadion i Oslo.

Hennes mål inför loppet var 31.50, som var kvalgränsen till VM i Doha förra året. Hon hade också hjälp av så kallade ”ljusharar”, små lampor längs med löparbanan, som skulle hjälpa henne att hålla rätt fart för att nå just den tiden.

Johaug var dock för ivrig i starten och sprang ifrån lamporna.

”Det finns inget mer typiskt Therese Johaug än att springa ifrån ljusharen”, skriver skidexperten Petter Skinstad på Twitter.

Hjälp av lamporna

Till slut hittade hon dock rätt tempo, höll det hela vägen in mot slutet – då hon ökade tempot.

– Jag hade nytta av ljusharen i dag. På de norska mästerskapen i fjol, då jag satte nytt personligt rekord, öppnade jag alldeles för hårt. I dag hade jag bestämt mig för att följa de där lamporna, säger Johaug.

31.40 innebär faktiskt inte bara personligt rekord, utan även nytt världsårsbästa. Det ska dock tilläggas att ytterst få världslöpare har hunnit tävla på 10 000 meter på grund av coronapandemin.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist är imponerad av Johaug.

– Det är få i världen som har den lung- och hjärtkapacitet som Johaug har. Hon har inte den där riktiga löptekniken, men hon har ett otroligt driv och är väldigt lätt i kroppen, säger Bergqvist.

Det är dock oklart hur mycket Therese Johaug kommer att tävla i friidrott framöver. Hennes fokus är fortfarande på skidåkningen, även om hon sagt att hon gärna springer EM i Paris nästa sommar.

FAKTA: Världsårsbästalistan på 10 000 meter för damer

1) Therese Johaug, Norge 31.40,67

2) Sandrafelis Chebet Tuei, Kenya 33.29,3

3) Beatice Chebet, Kenya 33.29,7

4) Naomi Vaati, Kenya 33.55,0

5) Johanna Peiponen, Finland 34.09, 22

Dubbla rekord i Oslo

Flera andra norska stjärnor imponerade också under kvällen.

Karsten Warholm slog världsrekord på den udda distansen 300 meter häck. Klockan stannade på 33.78 och han raderade därmed ut Chris Rawlinsons rekordnotering från 2002 som löd 34.48.

– Min tränare sa att jag kunde slå rekordet med en halv sekund och då tänkte jag: ”Du är sjuk i huvudet, det går inte”. Men det gick och jag är väldigt nöjd med det här, säger Warholm till TV2.

Vi fick också se ett Europarekord på 2 000 meter. Steve Crams 4.51,39 har stått sig ända sen 1985, men underbarnet Jakob Ingebrigtsen, 19, kunde utan större problem radera ut det rekordet genom att springa i mål på tiden 4.50,01.

– Det här var ett bra lopp, framför allt med tanke på att det var det första för säsongen, säger Ingebrigtsen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.