Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaugs hjälpmedel får kritik: ”Det är trist”

Therese Johaug svarar på kritiken efter att ha sprungit 10 000 m på "Impossible games" med hjälp av en "ljushare".
Therese Johaug känner på banorna inför Bislett Games.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Målet är att springa 10 000 meter på 31.50.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Förbudet mot ”ljusharar” har tagits bort.

I kväll kommer Therese Johaug och resten av löparna i Oslo att kunna använda det kontroversiella hjälpmedlet.

– Jag tycker det är ganska trist, säger experten A Lennart Julin.

Therese Johaug är ett av de stora dragplåstren när Bislett Games (som i år kallas för ”Impossible Games”) avgörs i Oslo i kväll. Skidstjärnan ska springa 10 000 meter och siktet är inställt 31.50 som var kvaltiden till VM i Doha förra året.

– 31.50 är mest för att han någon tid att jaga. Jag vet att det kommer bli riktigt tufft, säger Johaug till NRK.

Och hon kommer alltså få ett hjälpmedel i sin jakt på tiden. Runt banan kommer det finnas lampor som hela tiden visar vilken fart Johaug behöver hålla för att klara av just 31.50.

Det hela kallas för ”ljusharar”.

– Hon får en jättefördel av lamporna i det här loppet, eftersom hon inte har någon bra fartkänsla. Nu kan hon få ett jämnt lopp och det ökar hennes chanser, säger NRK:s kommentator Jann Post.

Förbudet togs bort

Sveriges friidrottsorakel A Lennart Julin håller med. Och han tycker att en del av charmen försvinner med det nya hjälpmedlet.

– Det här har varit förbjudet genom i princip hela friidrottens historia, eftersom det har ansetts vara otillåten hjälp. Men för ett eller två år sen togs förbudet plötsligt bort. Styrelsen i internationella friidrottsförbundet hade tagit beslutet och allting sköttes väldigt diskret, säger Julin.

– Vi såg de här lamporna på Europacupen på 10 000 meter i London förra året. Och nu är det alltså dags igen.

Du är skeptisk?

– Ja, du hör nog det på mig. Jag tycker det ligger i utmaningen att kunna disponera sina krafter, att inte behöva ta emot hjälp. Harar har alltid funnits, men nu lämnar man över jobbet till en maskin… nej, jag tycker det är ganska trist.

Lamporna i listen ska hjälpa Johaug att hålla rätt fart i Bislett Games.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Här ser man att Johaug sprungit aningen långsammare än tiden hon siktar på.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Lamporna har tidigare varit förbjudna inom friidrotten, eftersom de ansågs vara ”otillåten hjälp”.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tonar ner förväntningarna

Förra sommaren sprang Johaug 10 000 meter på tiden 32.20,87. Nu förväntar sig många att hon ska springa klart snabbare än så.

Men hon själv tar ner förväntningarna.

– Jag har bara gjort tre träningspass på löparbana. Men jag ska göra mitt bästa här. Framför allt hoppas jag att det blir en fin upplevelse, säger Therese Johaug som fortfarande bara springer för skojs skull och har fullt fokus på sin skidkarriär.

Svenskarna på start i Oslo i kväll är Armand Duplantis (stavhopp), Daniel Ståhl (diskus), Simon Pettersson (diskus) och Wictor Petersson (kula).

Galan startar 19.25 och sänds i SVT.

FAKTA: Fem stjärnor att hålla koll på i kväll

1) Therese Johaug, 10 000 meter

Norges skiddrottning kliver ut på löparbanan för att försöka slå personligt rekord på 10 000 meter. Siktet är inställt på tiden 31.50 som var kvalgränsen till VM i Doha i fjol. Hon kommer att springa loppet helt ensam, på grund av nuvarande restriktioner, och läktarna kommer att gapa tomma.


2) Armand Duplantis, stavhopp

Satte dubbla världsrekord under inomhussäsongen och förväntningarna är så klart skyhöga på Duplantis inför den här sommaren. Här tävlar han mot norrmännen Sondre Guttormsen och Pål Haugen Lillefosse. Han möter också Renaud Lavillenie som hoppar hemma i Frankrike och är med på videolänk.


3) Karsten Warholm, 300 meter häck

Nej, det är ingen felskrivning, han ska faktiskt tävla på 300 meter häck. Och siktet är inställt på världsrekordet från 2002 som lyder 34.48. Om Warholm är i form så ska han kunna slå den tiden utan större problem. Och räkna med att han bjuder på show, trots att Bislett-stadion är tom.


4) Daniel Ståhl, diskus

Världens bästa diskuskastare ska visa upp sig för första gången på länge och ingen vet riktigt vad man kan förvänta sig. Motståndet? Han möter kompisen Simon Pettersson och de två norrmännen Ola Stunes Isene och Sven Martin Skagestad. Ingen av dem ska kunna hota Ståhl.


5) Bröderna Ingebrigtsen, 2 000 meter

Här blir det intressant! Jakob Ingebrigtsen är ute efter Steve Crams Europarekord på 4.51,39, men det här är en lagtävling och eventuellt måste han prioritera att hjälpa sina bröder. Det är Norge mot Kenya. Kenyanerna springer samtidigt i Nairobi och allting ska synkas via videolänk.

Friidrottsgalan "impossible games" avgjordes i Oslo på torsdagen. Armand Duplantis vann stavhoppet inför läktare fyllda med pappdockor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.