Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Storåkers omvald i friidrottsförbundet trots avgångskrav

Foto: BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Det blåste rejält på Friidrottsförbundets årsmöte efter uppgifter om tidigare okänd ersättning till ordföranden.

Men Johan Storåkers klarade stormen och blev omvald.

Johan Storåkers omvaldes för ett år till som ordförande för Friidrottsförbundet. Men det var inte utan dramatik.

Storåkers var valberedningens kandidat och hade ingen motståndare, men flera distrikt försökte skjuta på beslutet genom att yrka på bordläggning av valet till ett extra årsmöte.

– Jag anser att vi delegater inte har tillräckligt beslutsunderlag, sade Christina Liffner, ombud för distriktet Södra Svealand med hänvisning till medieuppgifter om Storåkers ersättning och fick stöd flera flera tunga håll, däribland Gotland/Stockholm.

Men i en omröstning förlorade det yrkandet med 41 röster mot 68. Och eftersom Storåkers var enda kandidat klubbades han som ordförande.

Det fick Stefan Movin, ombud för distriktet Gotland/Stockholm att reservera sig mot beslutet.

– Vi har legitimerat en värdegrund som jag inte kan stå till svars för gentemot de jag representerar, sade han.

Johan Storåkers omvald trots kritiken

Den senaste tiden har det stormat kring Storåkers. Anledningen är att han under sina nio år som ordförande för Gotland/Stockholm-distriktet, fram till 2019, fått 600 000 kronor i arvode, utan att övriga i styrelsen vetat om det.

Johan Storåkers uppdrag var ideellt, men han har hela tiden nekat till att ha brutit mot några regler och stadgar genom att ta emot ersättning.

– Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel, sade han på ett seminarium inför årsmötet. 

Tidigare i veckan krävde tunga namn som Stefan Holm Storåkers avgång. 

– Det känns nånstans som att förtroendet är förbrukat, sa Holm till SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.