Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Larsson tar paus: "Mår inte bra"

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Landslagslöparen Johan Larsson, 32, ger upp sin OS-satsning.

Efter nästan ett år av utmattning, rekordlåga testosteronvärden och näringsbrist tar han en timeout på obestämd tid.

– Jag mår inte bra just nu. Men det här är rätt beslut, säger han.

För två år sedan var han Sveriges snabbaste man på världens största halvmaraton – Göteborgsvarvet.

Och så sent som i somras slog Johan Larsson sitt personliga rekord på milen med 29,11 i jakten på en plats till Tokyo-OS 2020.

Samtidigt var han inne i en av sina tuffaste perioder någonsin med ett heltidsjobb vid sidan av löpningen och dubbla träningspass om dagen.

Han hade gått ner flera kilon i vikt på några veckor. Och till slut trillade han över kanten.

– Jag har alltid följt vad mitt huvud vill, och inte vad kroppen säger. Många gånger har jag dragit nytta av "ett starkt pannben". Men det som har varit min styrka som löpare har blivit min värsta fiende, säger han.

"Varit dålig sedan juni"

32-åringen slog i botten i testosteronvärden. Efter flera olika undersökningar kom man fram till att Larsson led av näringsbrist i kombination av extrem överträning.

Därför lägger han nu ned sin elitsatsning på obestämd tid.

– Jag har varit dålig sedan i juni. Riktigt kass. I perioder har jag känt mig lite piggare och tränat men väldigt snabbt blivit sliten. Framför allt har det varit en oerhörd trötthet, säger han.

Fram till i somras hade hans löparträning gått "som på motorväg". Parallellt med sitt heltidsjobb har Larsson gjort sig känd i löparkretsar för att träna extremt hårt och sällan lyssna när kroppen sa emot, inte alltid heller sin tränares råd.

"Personlighetsförändrad"

Livsomställningen till ett liv som utbränd löpare har därför varit svår.

– Det är oerhört svårt. Det ligger så djupt rotat i min personlighet – i jobb och träning – att alltid gå "all in". Men nu är som att trampa vatten, säger han.

Och konsekvenserna blev allvarliga.

På sin blogg berättar han: "jag har humörsvängningar, inte har haft någon sexualdrift sedan juni, jag kissar sjukligt ofta, jag har ändrade sovvanor och nu är jag inne i en period då jag är konstant hungrig. Jag har dessutom tappat håret på benen och nu påminner mina ben snarare om en pensionärs än en elitlöpares".

– Så är det. Jag har blivit ganska personlighetsförändrad. Jag är mer lättirriterad och har väldiga sömnstörningar, och har varit sjukligt kissnödig. Det är nästan som i ett nervöst tillstånd.

Vill varna yngre elitidrottare

Hur mår du i dag?

– Jag mår inte speciellt bra. Varken psykiskt eller fysiskt. Mentalt är det jävligt jobbigt eftersom det är Göteborgsvarvet om två veckor och man vill vara i bra form... Jag ser detta som ett troligt avslut på min löparkarriär. Det är tveksamt om jag någon gång kommer tillbaka.

Samtidigt ser Johan Larsson två viktiga syften med att berätta sin historia.

– Huvudsyftet är att tala om för vänner och bekanta hur det står till med mig. Jag får många frågor och inte riktigt velat ha den kontakten den senaste tiden. Det är jobbigt att behöva förklara samma sak varje gång, säger han.

Men han vill också varna unga, blivande elitidrottare att pressa sig för hårt.

– Jag vill föra fram till alla som tränar hårt, på till exempel friidrottsgymnasium, att det är oerhört viktigt att man kollar hur man ligger till i olika värden med jämna mellanrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.