Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Kallurs ilska – på SD:s Björn Söder

Foto: Martina Huber
Foto: Lisa Mattisson Exp

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder sa i en intervju att samer inte är svenskar. Det fick hockeylegendaren Börje Salming att reagera - och nu ger sig även Jenny Kallur in i debatten med en krönika skriven i DT.

– Jag tycker att det är viktigt som medmänniska att säga det man tycker och stå upp för alla människors lika värde, säger hon till SportExpressen.se.

Det var efter att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder uttalade sig i en intervju om att samer inte är svenskar som Börje Salming reagerade starkt.

– Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe, sa han till SportExpressen.se då.

"Ganska omodernt"

Och nu har även den före detta friidrottaren Jenny Kallur skrivit en krönika i DT om Söders uttalanden.

"Frågorna har poppat upp efter den senaste veckans vidriga uttalanden från SD:s partisekreterare och Riksdagens andre vice talman Björn Söder. Han säger att judar och samer kan vara svenska medborgare, men de tillhör inte folket, och nationen Sverige (vad han nu menar med det?)" skriver hon.

Kallur menar att en människas identitet består av flera olika delar och att det inte kan begränsas till nationalitet.

– På jobbet är jag copywriter, hemma är jag mamma och flickvän. Bland mina friidrottskompisar så är jag friidrottaren eller sitter i styrelsen på friidrottsförbundet, säger hon till SportExpressen.se.

– På nätet har man en personlighet och en identitet och så växlar man väl lite däremellan och att vara så himla snäv med att begränsa det till nationalitet är väl ganska omodernt.

"Stå upp för alla människors lika värde"

I sin krönika skriver Kallur att nationalitet bara är en liten del av en människas identitet.

"Vi tillhör rörelser och nätverk som sträcker sig över nationsgränser. Våra värderingar och egenskaper säger mer om oss som människor än vad som står i våra pass", skriver hon.

Kallur håller inte heller med om att idrott och politik inte hör ihop, och menar att det är viktigt att stå upp för alla människors lika värde.

– Jag tycker att det är väldigt svårt att särskilja politik från någonting. Det finns ju överallt så det köper jag inte riktigt. Sen är det väl upp till var och en. Men jag tycker att det är viktigt som medmänniska att säga det man tycker och stå upp för alla människors lika värde, säger hon till SportExpressen.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!