Jenny Kallur. Foto: Maja Suslin/TtJenny Kallur. Foto: Maja Suslin/Tt
Jenny Kallur. Foto: Maja Suslin/Tt
Jenny Kallur. Foto: Expressen TVJenny Kallur. Foto: Expressen TV
Jenny Kallur. Foto: Expressen TV
Jenny Kallur. Foto: Martina HuberJenny Kallur. Foto: Martina Huber
Jenny Kallur. Foto: Martina Huber

Jenny Kallur: "Det var ett sorgligt beslut"

Publicerad

I Rio-OS gör Jenny Kallur debut i tv-rutan som expert för Viasat.

För SportExpressen berättar Sveriges tidigare sprintstjärna om sitt nya liv som copywriter och mamma, sin uppmärksammade söndagskrönika – och förhoppningarna på tvillingsystern Sanna Kallur i OS.

– Jag tycker att det ser väldigt bra ut, säger hon.

Hon har tävlat sida vid sida med sin tvillingsyster under nästan hela sitt vuxna liv.

De har firat otaliga SM-guld tillsammans, och stöttat varandra genom de tunga skadeperioderna.

Men sedan 2011 har Jenny Kallur lämnat sin tvillingsyster att tävla på egen hand.

30 år gammal tog hon beslutet att lägga skorna på hyllan efter en längre tids skadeproblem.

– Beslutet kom till mig efter ett tag. Det var ett sorgligt beslut på ett sätt, eftersom man säger adjö till en period i sitt liv som har varit fantastisk och givande på många sätt. Men ändå ett givet beslut, säger Jenny Kallur.

Då hade hon redan börjat planera för sin civila karriär som copywriter. Efter ytterligare ett års studier på Berghs i Stockholm var Kallur färdigutbildad. I dag saknar hon inte friidrotten alltför ofta.

– Kanske när det är en regnig torsdag i november, då man saknar att vara på träningsläger utomlands. Att få naturliga avbrott i vardagen med resor. Men jag saknar inte att träna stenhårt. Var sak har sin tid, säger hon.

Jobbar på kommunikationsbyrå

I dag är hon tillbaka i Falun, där arbetar hon på kommunikationsbyrån Confetti. Hon bor tillsammans med sambon Henrik Olsson och en tvåårig son. Under tiden som föräldraledig har hon skrivit söndagskrönikor för Dalarnas Tidningar – ett sätt för hålla i gång huvudet.

Som mest respons fick Kallur på en krönika där hon frågade sig vad Sverigedemokraterna har för syn på svenskhet. Hon slog fast att "SD verkar vilja leva bakvänt. Gårdagen är liksom alltid lite mer svensk än dagen i dag".

– Det var inte så att jag ville ta någon fajt. Jag funderade på vad jag skulle skriva om kvällen innan, och det var det som flöt runt i huvudet då.

Kallur berättar att krönikan publicerades som en debattartikel i stället för en krönika, och blev tillgänglig för alla läsare.

– Folk började dela och kommentera den på Facebook. Jag tänkte bara: "vad är det här?". Jag blev lite överraskad när det blev en debattartikel.

Vad fick du för reaktioner?

– Det var mest positiva reaktioner från vänner och bekanta. Men när man som snabbast läste kommentarsfältet på artikeln var det lite blandat. Jag fick även ett brev hem som inte var supertrevligt.

Hur var det?

– Det var inget hotfullt, på det sättet. Men det var kanske inte jätte-intelligent skrivet.

Blir expert under OS

I sommar får Kallur återigen räkna med snabb respons, när hon träder in i rollen som expert på Viasat under Rio-OS.

– Det ska bli jättespännande. Men också lite klurigt. Man ska ha en snäcka i örat och få kommentarer där, samtidigt som man lyssnar på "Carro" (Klüft). Jag är bra kompis med "Carro" sedan tidigare och det hjälper säkert för att känna sig bekväm.

Den stora frågan är om hon får referera sin tvillingsyster. Sanna Kallur har gjort en bejublad comeback och vann så sent som den 27 februari SM-guld på 60 meter i Malmö. Jenny Kallur är optimistisk kring hennes chanser att nå OS.

– Känslan är att det ser väldigt bra ut just nu. Men att allt måste verkligen gå enligt prognos för att det ska fungera. Det är mycket som ska stämma för att det ska bli kanon på ett OS, säger hon.

– Nu har hon kunnat ösa på efter sin skada. Det gäller att hon kommer att kunna tuta på med träning och få in ett antal tävlingar. Man måste kunna lita på kroppen, men också få vanan att tävla om man vill ha en bra grund att stå på.

Ni opererade er samtidigt strax innan 30 års ålder. Du lade av men Sanna har fortsatt – vad driver henne att fortsätta?

– Jag tror att hon kände, precis innan skadorna kom, att hon började knäcka häcklöpningskoden. Jag tror att det är den känslan och övertygelsen att hon kan mer och bättre. Hon vill tillbaka och prestera det.

"Det får stå för dem"

Elaka tungor har hävdat att hon borde ge upp friidrotten efter alla skador.

– Jag tycker att så länge hon har motivation och drivkraft att fortsätta så ska hon göra det hon vill. Det drabbar ju ingen annan om Sanna fortsätter idrotta. Så det får stå för dem, som tycker så. Jag tycker att hon gör rätt. Hon kommer att ångra sig om hon verkligen inte har gett det en chans.

De håller god kontakt, även om deras liv skiljer sig mer än någonsin tidigare. Medan Jenny Kallur jobbar på kontor och hämtar och lämnar på dagis, får Sanna ta hjälp av barnvakter för att få ihop sitt livspussel.

– Vi har lite olika liv nu. Och vi hänger inte lika mycket som när vi båda friidrottare. Men jag brukar erbjuda mina tjänster som barnvakt.

Tackar hon ja då?

– När hon kan, såklart. Men oftast tränar hon på förmiddagarna. Men de har en tjej som är barnvakt som ofta ställer upp. Annars är det mormor och morfar som hjälper till mycket.

Utbyter ni tips som föräldrar nu också?

– Det är klart att vi gör det. Det roliga är att det bara skiljer ett halvår mellan våra barn. Vi hade ett stort födelsedagskalas med våra syskon och kusiner nyligen. Det är alltid fullt ös med dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag