Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jätteproblematiskt – jag kan erkänna det”

Karin Torneklint.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Daniel Ståhl.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Angelica Bengtsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Ett flygplan har chartrats.

Coronatester har bokats in för drygt 100 friidrottare.

Men det finns ett stort frågetecken kvar inför Finnkampen: Vad händer om någon lämnar återbud?

– I vanliga fall kan vi kalla in ersättare med kort varsel, men det har vi inte möjlighet till nu, säger förbundskapten Karin Torneklint och erkänner att det är ”jätteproblematiskt”.

Efter flera veckors diskussioner kom till slut beskedet att Finnkampen 2020 blir av. I helgen kommer Sverige och Finland att göra upp i Tammerfors, inför maximalt 5 000 åskådare på läktarna.

Men det blir en tävling som sätter friidrottsförbundet på tuffa prov. Och det kommer att kosta.

– Som det ser ut kommer Finnkampen att kosta drygt en miljon kronor mer än planerat, berättar marknadschefen Jan Larsson.

Varför kostnaderna skenat i väg? Det är inte helt enkelt att skicka 112 friidrottare till ett annat land mitt under en brinnande pandemi.

Ska testa hela truppen

Det svenska landslaget kommer till exempel inte ha sin bas i Finland, utan på ett hotell i Upplands Väsby i utkanten av Stockholm. Med ett chartrat flygplan ska sen friidrottarna flygas över till Tammerfors just den dagen de ska tävla.

– Vi har klart med ett charterplan nu, säger Jan Larsson.

– Halva truppen åker över lördag morgon och flyger hem lördag kväll. Andra halvan åker söndag morgon och hem söndag kväll.

Han fortsätter:

– Nästa grej vi jobbar på är testerna och det är inte helt enkelt…

Hela den svenska truppen ska genomgå så kallade PCR-tester som visar om man just nu har en pågående infektion med covid-19. Testet måste ha gjorts senast 72 timmar innan man reser in i Finland.

– Vi har lyckats boka in nästan alla våra aktiva på olika centraler, men vi kommer behöva hitta speciallösningar för några enstaka. Sen är det sagt att det ska komma svar på testet inom 24 timmar och då får alla ett intyg som de ska ha med sig till Finland, förklarar Jan Larsson.

Sprintern Thomas Jones och häcklöparen Lovisa Karlsson blir coronatestade inför Finnkampen.Foto: Instagram.

”Det är jätteproblematiskt”

Och det är det här med tester som gör att förbundskapten Karin Torneklint inte kommer att kunna kalla in ersättare med kort varsel, vilket annars brukar hända nästan varje år.

Säg att någon av Sveriges 112 uttagna vaknar upp förkyld i helgen, då sitter Torneklint plötsligt i en knepig sits.

– Ja, jag kan erkänna att det är jätteproblematiskt. Redan nu har vi problem med att få till logistiken kring alla tester av den här stora truppen. Vi klarar inte av att testa ytterligare folk som ska vara redo ifall någon skulle bli sjuk, säger Karin Torneklint.

Så vad gör ni om någon blir sjuk?

– Då får vi använda dem som är på plats i Finland. Men även där är vi begränsade eftersom halva truppen sitter kvar i Stockholm. Vi har tänkt lite på vilka som skulle kunna rycka in, men det är svårt…

– Jag hoppas verkligen att alla som nu är uttagna också kommer kunna tävla. Annars kommer det bli problem.

Vi kanske kommer få se några kreativa lösningar, alltså?

– Så kan det bli. Jag hörde till exempel att Michel Tornéus kommer vara på plats i helgen och jobba för Radiosporten, så han kommer ju sitta där på läktaren. När jag hörde det tänkte jag: ”Bra, då har vi en reserv på plats!”, säger Torneklint och skrattar.

– Jag kanske får gå upp till Radiosporten och hämta ner honom, om det krisar.

Precis som SportExpressen tidigare rapporterat så har Armand Duplantis tackat nej till Finnkampen, men i truppen finns bland annat namn som Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Meraf Bahta, Khaddi Sagnia, Thobias Montler och Melwin Lycke Holm.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.