Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättelöftet försvann – lever nu drömliv i USA

I juli avgörs OS i Tokyo där Simon Litzell drömmer om att ta en plats. Här är de senaste svenska flaggbärarna på OS-invigningen.
Simon Litzell blickar ut över Los Angeles
Litzell i tävling för UCLAFoto: PRIVAT
Litzell (mitten) med Armand Duplantis och Bianca Salming inför JVM 2016Foto: BILDBYRÅN

Han har utsetts till Sveriges hetaste friidrottstalang. 

Men i fyra år har Simon Litzell agerat bakom kulisserna – och gjort succé på toppuniversitetet UCLA i Los Angeles. 

22-åringen beskriver ett liv i en högambitiös miljö med privatplan och träningspass bredvid Serena Williams. 

– Det är väldigt inspirerande, säger Litzell. 

Juli 2016. Det har gått en vecka sedan Éder frälste Portugal på övertid i EM-finalen mot Frankrike. Solen gassar över ett trädäck vid vattnet i centrala Stockholm, där densiteten av svensk friidrottstalang den här eftermiddagen är högre än någon annanstans i landet. 

JVM i polska Bydgoszcz är bara några dagar bort, och det svenska landslaget har kallat till pressträff. På plats för att fotograferas och svara på frågor finns bland annat Armand Duplantis, Andreas Kramer och Bianca Salming. 

Men även spjutkastaren Simon Litzell tar plats framför kamerorna. Östersundssonen åker till VM med JEM-silver och ett svenskt juniorrekord i ryggen – resultatet 78,73 placerade även in Litzell bland de tio bästa svenska seniorerna någonsin. 

Efter att ha delat sina tankar om JVM avslöjar Litzell att han ska lämna Sverige efter sommaren. I stället väntar Los Angeles och studier på toppuniversitetet UCLA. 

– Det är jävligt fett att bo mellan Beverly Hills och Bel Air, en skola som Leonardo DiCaprio gått på. Det hade man inte kunnat drömma om för några år sedan, säger Litzell. 

Sedan dess har det varit relativt tyst kring Litzell. Var står 22-åringen – som av den förre förbundskaptenen Stefan Olsson en gång utsågs till Sveriges hetaste friidrottstalang – inför den här säsongen, där både OS och EM väntar? SportExpressen ringde upp Simon Litzell på campus i Los Angeles. 

”Det var lite stressigt i början”

– Det har blivit som hemma nu. Det flyter på som det ska bättre och bättre, och nu är man så pass inne i att kombinera studier och elitidrott. Förra veckan körde jag en trappträning, kollar till vänster och då står Serena Williams där och tränar med sitt team. Man är verkligen omringad av framgångsrika och kända personer hela tiden, och det är väldigt inspirerande, säger Litzell efter en tidig lektion. 

Den svenska friidrottaren går i samma klass som basketlegendaren Shaquille O'Neals son och gymnasten Madison Kocian, som tagit OS-guld. Simon Litzell menar att det tog ett tag att komma in i den ambitiösa miljön, där insatsen i klassrummet är minst lika viktig som det han presterar idrottsligt. 

– De trycker på att man är ”student athlete” och att student kommer först, man måste se till att göra ett bra jobb i skolan. Det är en stipendiefråga också, man måste bibehålla ett betygssnitt som är över medel för att det inte ska bli några problem. 

Har det varit stressande? 

– Det var lite stressigt i början när jag precis kommit hit, jag visste inte hur mycket tid jag skulle behöva lägga ner. Men jag kom in i det ganska snabbt, jag var väldigt målinriktad på att det var något som jag skulle klara av. 

UCLA är den mest framgångsrika idrottsuniversitet någonsin, och skrev nyligen ett rekordstort sponsorkontrakt med Under Armour. Litzell har den senaste tiden samarbetat med sportjätten för att utveckla deras första spjutsko. 

Litzell kan bli bäst i UCLA:s historia

Simon Litzell har två år i rad tagit hem spjuttävlingen i Pac-12, en division där universitet från Arizona, Kalifornien, Colorado, Oregon, Utah och Washington är med och gör upp i flera olika collegeidrotter. Svensken hade troligtvis även kunnat vara med och utmana om topplaceringar på det nationella collegemästerskapet förra sommaren, men kastade nästan femton meter under sitt personbästa på grund av en skada. 

Redan under den där presskonferensen i juli 2016 luftade Litzell ambitionen att inom kort kasta över 80 meter, men personbästat ligger fortsatt kvar på 78,73. 

– En väldigt stor del i varför det inte stuckit i väg är skador. Jag har haft lite problem med det när jag har varit här. Ligger man på max och pushar kroppen så mycket som man kan sticker det antingen i väg rejält eller så pallar man inte för trycket. Det är mitt mål nu, att hålla mig frisk och skadefri och kunna få komma tillbaka och prestera på de nivåer jag kan. 

Litzell har just nu det femte längsta spjutkastet någonsin i UCLA:s historia, men hoppas att kunna segla upp till etta i den statistiken under sina sista månader på skolan. För att slå skolrekordet behöver han få i väg spjutet över 77 meter. 

– Det skulle vara ett häftigt sätt att sätta punkt här i USA, att bli noterad som den bästa som tävlat för skolan i spjutkastning. 

Reste till tävling med privatplan

I sommar är tiden i Los Angeles över. Litzell tar examen i statsvetenskap med inriktning på internationella relationer, och flyttar hem till Sverige. Där väntar en fortsatt friidrottsatsning i kombination med studier eller arbete. Men först hoppas Litzell kunna kvala in till EM i Paris, där kvalgränsen ligger på 80,50. För att kvala in till OS i Tokyo måste han få i väg spjutet runt 85 meter. 

Litzell menar att han blir ”nostalgisk” när han ser tillbaka på tiden i USA. 

– Det är häftigt att se hur stor collegeidrotten är i USA och hur mycket uppmärksamhet och publik som följer den. En av mina mest minnesvärda resor var mitt första år när vi skulle åka på ”regionals” i Texas. Då hade vi ett eget flygplan, åkte buss ut på startbanan och behövde inte gå igenom någon vanlig säkerhetskontroll, det var anpassat eter oss. Det är lite skillnad när man är van att åka bil ifrån Östersund och Norrland ner till Stockholm för någon tävling där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.