Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättedrama när Sverige tog hem Finnkampen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SVT
Foto: SVT

Finnkampen 2020 fick en riktig rysaravslutning. 

Finland ledde med en poäng på herrsidan inför den avslutande grenen – då tog Sverige en dubbelseger i 800-metersloppet och säkrade totalen. 

– Vi hade egentligen inte helt koll på vad det stod, säger Andreas Kramer som vann det avgörande loppet. 

De svenska damerna säkrade seger i Finnkampen redan innan de avslutande grenarna skulle avgöras på söndagen, bland annat efter att Angelica Bengtsson och Khaddi Sagnia tagit hem stav- och längdhopp. 

På herrsidan var det betydligt jämnare. Finland ledde med en poäng inför den sista grenen, som var 800 meter. 

Där hade Sverige ett på papperet starkt lag, med Andreas Kramer som stor favorit. Men det svenska laget öppnade oväntat långsamt, och bjöd in finländarna i loppet. 

Sverige vann efter rysare på 800 meter

Men Sverige lyckades lösa situationen på bästa sätt. Andreas Kramer vann loppet före landsmannen Felix Francois, vilket räckte för att ta hem herrsegern i Finnkampen med fem poängs marginal. 

– Jag blev riktigt nervös där i utgången vid sista kurvan, sa experten Kajsa Bergqvist i SVT. 

– Det var ju väldigt jämnt, förstod jag det som. Vi hade egentligen inte helt koll på vad det stod, vi hade varit inne och laddat på ett rum. Men vi lägger upp taktiken för att ta så många poäng som möjligt oavsett, sa Andreas Kramer i SVT. 

800-meterstriumfen innebar en svensk dubbel i totalen i Finnkampen. 

Herrarna vann med 206-201 och damerna med 221-186. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.