Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis ”hemlighet”: ”Det är inte så svenskt”

Foto: SIPA USA/IBL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Friidrottsvärlden häpnar över Armand Duplantis andra världsrekord på en vecka, som nu lyder 6,18.

Pappa Greg Duplantis berättar nu om sonens mentala styrka som han utvecklat under flera år.

– Han blandar sin amerikanska mentalitet med den svenska mentaliteten, säger Greg Duplantis.

Precis en vecka efter Armand Duplantis världsrekordhopp på 6,17 i Polen slog 20-åringen till igen.

Dem svenske superstjärnan flög över 6,18 under inomhustouren i Glasgow. Och det var med marginal.

Friidrottsikonen Stefan Holm kunde inte tro sina ögon när Duplantis, till synes enkelt, tog sig över ribban i Skottland.

– Det är helt sjukt… det här är det sjukaste jag har sett, säger Holm.

Den svenske OS-hjälten har svårt att hitta orden efter den makalösa uppvisningen, men är säker på en sak. Det vi bevittnar just nu är helt unikt.

Inte bara i svensk idrottshistoria.

– Bara att kunna ladda om efter det där världsrekordhoppet förra veckan är galet. Det här är Usain Bolt-klass. Det är det enda jag kan komma på i modern tid att jämföra med. Han slår ju världsmästaren (Kendricks) med över 30 centimeter. Och det är luft mellan ”Mondo” och ribban, det är det allra sjukaste, säger Holm.

Stefan Holm om Duplantis: ”Makalös”

Armand Duplantis har alltså slagit världsrekordet två gånger under sju dagar och i sommar är han storfavorit när de olympiska spelen avgörs i Tokyo. Stefan Holm skrattar till när han blickar tillbaka på ”Mondos” inomhussäsong.

– Det är svårt att sätta ord på det här. Den här vintern... det är helt otroligt. Jag tror att han kommer kunna hoppa 6,25. Nu är det viktigt att han får vara hel och frisk, men det känns som att han kan hoppa högre. Jag vill inte säga 6,30, men 6,25 tror jag är möjligt, säger Stefan Holm.

Han avslutar:

– Den här killen är i en klass för sig. Han är helt makalös.

Armand Duplantis manager Daniel Wessfeldt är stum av beundran för sin klient.

– Han kommer hoppa 6,30. När jag ser honom hoppa i dag känner jag mig säker på det, säger Wessfeldt.

– Det här är det värsta jag har sett någonsin i hela idrottshistorien. Att han är så högt över… han är en utomjording.

Stavhoppsikonen Sergej Bubka:

”Ett fantastiskt hopp! Alla mina gratulationer till jättetalangen Armand Duplantis och hans föräldrar. Fortsätt höja ribban!”, skriver han på Twitter. 

Mamma Helena: ”Vad är det som händer?”

Armand Duplantis mamma Helena var på plats i Glasgow och fick se sin son slå världsrekordet för andra gången på sju dagar.

– Jag vet inte vad det är som händer. Det såg så himla enkelt ut och jag är lika förvånad som alla andra, säger hon till SportExpressen och fortsätter:

– Han kändes väldigt lugn och balanserad jämfört med senast i Polen. Men det är ju inte så konstigt. Det är ett stort steg att komma upp på de här höjderna, men nu har han varit där uppe och hoppat tre tävlingar i rad.

Den här typen av höjder börjar bli en vana.

– Nu börjar det kännas att det inte är så jäkla högt längre. Två världsrekord på en vecka. Det här hade jag inte förväntat mig, säger Helena Duplantis.

Greg Duplantis: ”Jag är inte helt chockad”

Pappa Greg Duplantis följde tävlingarna hemma i Lafayette, Louisiana, och fick samtidigt videoklipp skickade till sig från Helena. 

– Min fru skickar videoklipp till mig. Jag får dem nästan i realtid, säger han med ett skratt.

Greg Duplantis fortsätter:

– Det är fantastiskt, så klart. Det här är en helt ny nivå jämfört med förra veckan. Han fortsätter utvecklas. Det är bra nyheter.

Är du överraskad?

– Jag är inte helt chockad över att hoppar bra. Han är verkligen en unik kille. Han klarar av att fokusera på sin uppgift utan att bli distraherad av andra saker. 

Vad sa han inför tävlingen?

– Jag pratade med honom i går. Som tränare är man alltid orolig för hur han mår, om han har några känningar eller så. Han var lite sliten efter förra tävlingen, vilket är normalt. Det var första tävlingen på länge och han lägger stor press på sin kropp. Så han har nästan inte tränat någonting mellan tävlingen förra veckan och Glasgow. Han har bara vilat och återhämtat sig. Jag visste att han skulle hoppa bra om han bara kände sig bra.

Pappan om Duplantis mentala styrka

Vad är hemligheten bakom hans mentala styrka, egentligen?

– Folk säger i bland att han har en amerikansk mentalitet. Många tycker kanske att amerikaner har ett överdrivet bra självförtroende men de får också saker gjort. Han blandar sin amerikanska mentalitet med den svenska mentaliteten av hårt arbete och och stabilitet. Han vågar säga att han tror på världsrekord och att han kan slå det, och det är inte så svenskt.

Greg Duplantis drar en parallell till när Duplantis var med det svenska landslaget för första gången under ungdoms-VM 2015 i Cali, Colombia.

– Alla som skulle tävla sprang runt på en liten träningsarena och värmde upp. Det var fullständigt kaos. Det fanns inget utrymme att göra någonting. Många av svenskarna var väldigt obekväma med den situationen och jag förstår dem – det var helt galet. Men ”Mondo” gick bara ut, tog på sig skorna och började hoppa. Han brydde sig inte. Det var ganska otroligt, faktiskt.

OS i sommar är förstås en höjdpunkt. Vad mer kan vi förvänta oss av det här året?

– Att han fortsätter utvecklas. Man vill alltid bli bättre. Även om man har världsrekordet så måste man fortsätta utvecklas, och det gäller för hela året. Jag hoppas att vi kan göra det. Det stora målet är så klart att göra en bra tävling under OS i Tokyo. 


https://twitter.com/sergey_bubka/status/1228738630199455744

Duplantis om hyllningarna efter förra världsrekordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.