Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jämför kaoset med Johaugs avstängning

Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

BERLIN. Den tidigare höjdhoppsstjärnan Linus Thörnblad tycker det är rätt att Meraf Bahta får springa EM.

Men han förstår att det väcker reaktioner.

– Vi hoppade ju på tåget mot Therese Johaug i hennes dopingavstängning, att det skulle vara livstid. Här får ju Bahta tävla trots att hon har missat kontroller, säger Thörnblad till Eurosport.se.

Linus Thörnblad, 33, avslutade sin karriär för åtta år sen och arbetar just nu som expertkommentator i Eurosport.

Inför EM i Berlin, som inleds i dag, har han ställt upp på en intervju för tv-kanalens hemsida där han berättar om sina känslor inför mästerskapet.

Han är framför allt imponerad av stavsensationen Armand Duplantis och diskusgiganten Daniel Ståhl.

– För mig är Armand Duplantis och Daniel Ståhl lite outstanding, kanske snäppet under än vad Christian Olsson och Kajsa Bergqvist med flera var, säger Thörnblad.

– Jag tror att Armand kommer att bli en av de största vi har haft någonsin.

Thörnblad tog silver på inomhus-EM 2007.Foto: NILS PETTER NILSSON

Tar upp Johaug

I intervjun pratar han också om den speciella situationen med Sveriges löparstjärna Meraf Bahta, som är misstänkt för dopingbrott efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering.

Han tycker det är rätt att hon får springa på EM.

– Får hon tävla är hon ju frikänd och det handlar inte om doping utan om tre missade kontroller. Men det får liksom inte hända, det är en rejäl bakläxa, säger Linus Thörnblad till Eurosport.se.

På frågan om han tror att publiken kommer reagera negativt på hennes närvaro svarar han:

– Nej det tror jag inte, men jag tror att det kan förekomma mycket näthat, både från Sverige och andra länder, framför allt från de nordiska länderna. Vi hoppade ju på tåget mot Therese Johaug i hennes dopingavstängning, att det skulle vara livstid. Här får ju Bahta tävla trots att hon har missat kontroller.

Bahta-fallet väntas avgöras först efter EM. Hon riskerar avstängning i upp till två år och om det blir så kommer hennes resultat att strykas i efterhand.

Friidrotts-EM sänds i både Eurosport och SVT.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018