Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jakob Hård: ” Är självklart fullständigt oacceptabelt”

Jakob Hård Foto: BILDBYRÅN

DOHA. Enligt den tyska tv-kanalen ARD ska IAAF ha pressat kvinnor till medicinska ingrepp för att sänka sin testosteronvärden.

Fullständigt oacceptabelt agerande av IAAF, menar SVT:s Jacob Hård. 

– Om IAAF har en del i det är det en skandal som måste få konsekvenser, säger han till SVT

Det har länge funnits en debatt kring hyperandrogena kvinnor i friidrottsvärlden. Hyperandrogena kvinnor är födda med naturligt höga testosteronvärden och får till följd av det inte vara med och tävla enligt det nya regelverket från det internationella friidrottsförbundet IAAF.

Caster Semenya, OS- och VM-guldmedaljör på 800 meter, är det mest kända fallet. Francine Niyonsaba och Margaret Wambui är två andra. Ingen av dem är med på VM i Doha.

Nu har den tyska tv-kanalen ARD pratat med flera hyperandrogena kvinnor som vittnar om att de pressats av IAAF att genomgå könskorrigeringar för att få fortsätta tävla. 

Ugandiskan Annet Negesa, medeldistanslöpare och JVM-guldvinnare 2010, berättar för ARD att hon opererades utan sitt medgivande. Hon uppger att hon godkänt en injektion för att sänka sin testosteronhalt, men att läkarna gjorde något annat. 

– Men det var inte det som de gjorde. Jag vaknade upp på morgonen och hade operationsärr, säger hon i dokumentären enligt SVT

”Fullständigt oacceptabelt”

Jacob Hård, mångårig friidrottskommentator på SVT, anser att det är en praktskandal om IAAF har en del i behandlingen av Negesa. 

– Om kvinnor pressats till medicinska behandlingar eller än värre – behandlats ovetande eller mot sin vilja – är det självklart fullständigt oacceptabelt. Om IAAF har en del i det är det en skandal som måste få konsekvenser, säger han till SVT. 

IAAF:s president Sebastian Coe bekräftar för ARD att de har haft en forskningsstudie på ämnet. Kvinnorna uppges ha gått med på att göra kirurgiska och medicinska ingrepp, men han vill inte kommentera närmare med hänvisning till individernas integritet.