Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag skäms redan nu över hela situationen

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

BERLIN. Det är en historisk kväll vi har framför oss.

Klockan 20.45 ska Meraf Bahta springa för Sverige i EM – trots att hon är misstänkt för dopingbrott.

Hur ska vi reagera om hon tar medalj?

Det kan faktiskt bli tre svenska medaljer inom en timme inne på den mäktiga Olympiastadion i Berlin i kväll: Michel Tornéus i längd, Daniel Ståhl i diskus och Meraf Bahta på 10 000 meter.

Men allting kommer handla om Bahta.

Det som händer i kväll har vi aldrig varit med om tidigare och jag hoppas att det aldrig händer igen. Meraf Bahta är alltså misstänkt för dopingbrott efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering och riskerar att bli avstängd i upp till två år när Riksidrottsförbundet (RF) tar upp ärendet i nästa vecka. Trots det ska hon dra på sig den svenska landslagsdressen och tävla i EM i kväll.

Bara det är märkligt – och ännu märkligare kommer det att bli om hon tar en medalj. Den kommer hon nämligen att tvingas lämna tillbaka vid en fällande dom och det beskedet kan komma om bara några veckor.

Ska vi jubla ändå? Eller vad är det egentligen för medalj? Vill vi ha den?


LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 


Jag skäms redan nu över hela situationen. Framför allt tycker det att det är pinsamt att förbundet låter det här hända, när det finns en ganska uppenbar lösning.

I stället för att låta henne springa EM och släpa ut hela den här dopingsoppan i internationellt strålkastarljus (hur kommer publik och rivaler att reagera?) så hade förbundet kunnat minimera skadorna genom att ställa Meraf Bahta åt sidan i väntan på utredning, tills vi vet om hon kommer att bli avstängd eller frias. Den möjligheten finns.

Bara för två år sen valde förbundet till exempel att stoppa Abeba Aregawi från att ställa upp i OS trots att RF:s dopingkommission då precis hade friat henne från alla misstankar.

Generalsekreteraren Stefan Olsson förklarade då: ”Det är viktigt att vi fortsätter att signalera att allting som har med doping att göra är helt oacceptabelt. Det är en viktig signal från svensk friidrott.”

Den signalen hörs inte alls just nu.

I går eftermiddag kallade Stefan Olsson till en pressträff nere i en källare på Olympiastadion och förklarade att Meraf Bahta kommer att springa i EM eftersom det fortfarande finns en liten chans att hon i slutändan blir friad. Han förklarade också att förbundet inte vill föregå dopingkommissionens hantering av fallet: ”Vi måste låta den här hanteringen ha sin gång. Och så får vi se vart det landar sen.”

Som det ser ut just nu kommer det landa i ett fiasko.

Jag hoppas verkligen att Michel Tornéus och Daniel Ståhl tar medalj i kväll, men för svensk friidrotts skull är det nog bäst om Meraf Bahta hamnar utanför prispallen.

Efterspelet kan bli extremt smärtsamt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.