Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasar: ”Förstör människors liv”

Lovisa Lindh.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Lovisa Lindh, 29, har klarat kvalgränsen till OS, men nobbas av SOK och missar därmed spelen i Tokyo.

Nu rasar hon på Instagram.

”Jag skäms över deras beteende”, skriver hon. 

Lovisa Lindh har sprungit under två minuter på 800 meter tre gånger det här året. Hon har haft en uppåtgående formkurva och räknade nog i alla fall själv med att vara med på OS i Tokyo. Hon har också klarat den internationella kvalgränsen. 

Sveriges olympiska kommitté har däremot ett krav på att man ska chans på en topp åtta-placering i sin gren för att bli uttagen till OS. De gjorde bedömningen att Lindh inte skulle klara det – och nu rasar Lindh.

”Jag har aldrig känt en så här stor besvikelse förr. Tokyo har varit min största motivation i fem år. Att bli sviken av min kommitté gör mer ont än alla stressfrakturer tillsammans”, skriver hon i ett långt inlägg på sin Instagram. 

Lindh: ”Hjärtskärande” 

Lovisa Lindh är Sveriges genom tidernas snabbaste kvinna på 800 meter. Hon har emellertid haft en del skador som stört henne genom karriären. Inför VM i Berlin 2017 skadade hon foten och missade mästerkapet.

I söndagens Diamond League-gala i Stockholm sprang Lindh in på tiden 1.59,75. 

”Alla atleter tränar extremt hårt för att kunna vara på den här nivån, och jag är inget undantag. Det här är mitt liv och min karriär och jag gör det med hela mitt hjärta och hela min själ”, skriver hon på Instagram. 

”Det är hjärtskärande att acceptera att jag är bra nog för att göra mitt andra OS, jag har blivit inbjudet av Internationella friidrottsförbundet, men mitt eget land låter mig inte åka”.

Hon håller inte tillbaka i sin kritik mot det egna förbundet. 

”Jag har absolut ingen förståelse för det här beslutet. Jag känner mig generad och jag skäms över deras beteende, och det här beslutet som de har tagit kommer bli väldigt svårt för mig att komma över. Men oavsett hur mycket jag känner just nu, så är min kärlek till den här sporten större och jag kommer förhoppningsvis att segra”.

”Peter Reinebo får fortsätta förstöra människors liv”

Friidrottstränaren Yannick Tregaro ifrågasätter SOK och verksamhetschefen Peter Reinebo i Lindhs kommentarsfält på Instagram.

Jag fattar INTE vad vi/SOK/Peter Reinebo håller på med? När allt kommer omkring är det han som tar detta beslut själv, var går gränsen för ”topp 8”? När är man ”framtidskriterie”? Så sjukt att dessa beslut skall ligga på en person? Hur kan vi ha det såhär?”, skriver Tregaro.

Han fortsätter:

Friidrott är en resultatbaserad sport, hur enkel som helst. På 800m skall 48st vara med, Sverige/Peter Reinebo vill inte ha med den som är 22a? Detta är inte första gången… Lovisa, du är inte ensam om att petas. Åren går, vi/SOK/Peter Reinebo får fortsätta förstöra människors liv.

Tornéus: ”Ska inte lämnas hemma”

Den tidigare landslagsprofilen Michel Tornéus lider med Lindh.

– Det är jättetråkigt. Jag vet hur mycket man kämpar för att ta sig till OS, så jag förstår att hon är jättebesviken. Jag hoppas att hon tar det som tändvätska och inte ger upp. Hon har många år kvar framför sig, säger Tornéus och fortsätter:

– Alla drömmer om OS, så är det ju. 

Hur tänker du kring de svenska uttagningsreglerna?

– Det är inte jag som sätter reglerna, det är som det är. Man får anpassa sig efter det som är, men det är klart att det är tråkigt. Folk sitter och bestämmer det där och jag har inte så mycket att säga om det mer än att det är väldigt tråkigt.

Michel Tornéus avslutar:

– Jag hoppas att detta öppnar upp en diskussion om att vi i framtiden behöver se över nomineringskraven. En löpare i Lovisas klass ska inte lämnas hemma.

https://www.instagram.com/p/CQ_lH8mJ-f5/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.