Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag skämdes över pappas självmord”

Från 2018: Mattias Sunneborn är numera aktiv i veteran-friidrott. Expressens Anna Friberg har träffat honom.
Mattias Sunneborn.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Sunneborn.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: TV4
Foto: TV4

Mattias Sunneborns pappa tog livet av sig. 

Något som den före detta friidrottaren skämdes över och därför ljög om. 

– Jag sa att pappa hade fått en hjärtinfarkt, säger Sunneborn hos ”Malou” i TV4. 

Och nu jobbar Mattias Sunneborn för att förebygga självmord under corona-krisen. 

Hela Mattias Sunneborns uppväxt kretsade kring friidrott, men när han var 15 år kastades hela tillvaron omkull när hans pappa Gunnar tog livet av sig 51 år gammal. 

– Det var en vecka innan jag skulle börja på friidrottsgymnasiet, jag hade varit i väg på en tävling över helgen när min bror mötte upp mig vid båten när jag kom hem till Gotland. Han berättade att pappa hade begått självmord. Det blev total kaos i livet. Inget kändes meningsfullt, varför ska jag träna? Varför ska jag leva över huvudtaget? Min pappas självmord har orsakat mig otroligt mycket skada. Det har förstört en stor del av mitt liv, har Mattias Sunneborn tidigare berättat för SportExpressen.

Mattias Sunneborn berättade inte för sin omgivning om pappans självmord. I stället blev det en lång livslögn. 

– Jag skämdes över att pappa tagit livet av sig och när jag sa att han hade dött av hjärtinfarkt fick jag inga följdfrågor. Självmordet kändes också som en svaghet, säger Sunneborn som under torsdagen gästade ”Malou” i TV4. 

”Många som sitter ensamma”

Där berättade också den före detta längdhoppsstjärnan om sitt engagemang i organisationen ”Suicide Zero” som jobbar med att förebygga självmord. 

Något som Mattias Sunneborn menar är extra viktigt nu under den rådande corona-pandemin. 

– Det är många som sitter ensamma och isolerade och det ökar risken för självmord, säger Sunneborn som nu uppmanar pensionärer och äldre att röra på sig mer. 

– Att motion är bra för att undvika depression vet vi. Och därför jobbar vi med att tipsa om hur man enkelt kan röra på sig, till exempel genom att gå i trappor. 

”Jag ångrar att jag inte berättade”

Det var först när Mattias Sunneborn var med i ”Mästarnas mästare” 2014 som han avslöjade sin livslögn och berättade att hans pappa tagit livet av sig. 

– Jag ångrar att jag inte direkt sa som det var och tog professionell hjälp. Nu har jag insett hur viktigt det är att prata om självmord. Jag har förstått att genom att berätta min historia, hur min pappas självmord förstörde mitt liv, har jag fått personer som går i självmordstankar att tänka om. Att de har insett hur stor skada de gör för de som är kvar. 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

1177 VÅRDGUIDEN 

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN 

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN 

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se

BRIS, BARNENS TELEFON 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES 

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA 

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.