Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kan inte titta på min mamma när jag hoppar”

Duplantis var nära att slå världsrekordet med sitt försök på 6,17.Foto: AXEL KOHRING / IMAGO/IBL
Mamma Helena såg hellugnt ut medan hon filmade.Foto: Kanal 9.
Foto: THOMAS WINDESTAM / DECA
Foto: AXEL KOHRING / IMAGO/IBL

En hela arena gestikulerade vilt när Armand Duplantis var en hårsmån från världsrekord. 

Mamma Helena Duplantis? 

Hon filmade hoppet från läktaren, och rörde knappt en min. 

– Jag kan inte titta på min mamma när jag hoppar, säger Duplantis. 

Det får räknas till en av friidrottshistoriens bästa säsongsöppningar. Armand Duplantis hade inte tävlat sedan silversuccén på VM i Doha, men bjöd på en stavhoppsshow av världsklass när han gjorde säsongens första tävling i Düsseldorf under tisdagen. 

Världsårsbästa – check. 

Svenskt rekord (två gånger om) – check. 

Nytt världsrekord – chec... Ja, ungefär så nära var det faktiskt. 

Armand Duplantis hade säkrat segern med ett sexmeterhopp och valde att ge världsrekordhöjden 6,17 en chans. 

I det andra försöket såg det ut att gå vägen. Den svenske 20-åringen tog sig över ribban – men slog i med armbågen på vägen ner. 

Publikbilderna från arenan i Düsseldorf innehöll breda känsloregister och yviga gester. Men när sändningen i Kanal 9 visade hur Duplantis mamma Helena reagerade på läktaren, såg det annorlunda ut. 

Duplantis om bilden på mamman

Helena Duplantis filmade hoppet med sin mobil och såg knappt ut att ta in hur nära hennes son faktiskt varit att sätta nytt världsrekord. Hon fortsatte att filma, men efter några sekunder spärrade hon upp ögonen något och började prata med personerna bredvid henne. 

– Jag såg det inte, säger Armand Duplantis efter tävlingen. 

Den 20-årige stavhoppstalangen har svårt att svara på om hans mamma alltid är så pass lugn i samband med tävlingar – han har nämligen aldrig tittat åt hennes håll. 

– Jag kan inte titta på min mamma när jag hoppar, säger Duplantis med ett skratt. 

– Du får fråga henne! 

Duplantis passar samtidigt på att hylla sin mamma, och lyfter fram hennes betydelse för framgången. 20-åringen tränas både av sin mamma Helena och pappa Greg. 

– Det är speciellt med min mamma, hon tillskrivs inte tillräcklig betydelse. Jag vill inte att de ska ta ifrån min pappa någonting, men min mamma borde få mer kredd. Min mamma är där minst lika mycket, det är ett lagarbete mellan oss tre. Det var speciellt att dela det med henne. Jag älskar henne och det är kul att ha henne på tävlingar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.