Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kan inte anklaga någon från den tiden”

Daniel Ståhl har planen klar inför VMFoto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Ståhl hivar i väg diskusenFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En av världens absolut bästa friidrottare, enligt Kajsa Bergqvist.

Diskusstjärnan Daniel Ståhl, 26, är i toppform – och avslöjar sitt segerrecept för att säkra karriärens första VM-guld i höst.

– Jag äter vanlig husmanskost och alla möjliga bufféer, säger Ståhl.

Daniel Ståhls framfart i diskusringen har satt avtryck i friidrottsvärlden.

I slutet juni kastade han nytt svenskt rekord på 71,86 i Bottnarydskastet utanför Jönköping. Världens längsta kast sedan esten Gerd Kanter 2008.

Och i Varbergs GP i måndags kastade Ståhl som första diskuskastare i världen fyra raka kast över drömgränsen 70 meter i en och samma tävling.

Daniel Ståhl är helt enkelt i en makalös form, till skillnad mot det något krångligare 2018.

– Spolar man tillbaka till förra året fick jag en fotledsskada på våren. Sedan åkte jag på lunginflammation och gick ner extremt mycket i vikt. Jag tappade all motivation och styrka i gymmet, säger Daniel Ståhl efter ett avslutat styrkepass.

– Men jämfört med i år har jag fått hålla mig hel och frisk hela hösten. Jag har kastat ungefär likadant från november fram till nu, rent tekniskt kastar jag 30-40 likadana kast på träning. Det gör att man höjer sig själv och blir trygg i sin teknik. Då är det bara att dundra på i vilken tävling som helst, oavsett yttre förhållanden. Det är nyckeln i år, säger Ståhl.

Friidrotts-VM avgörs i höst i Qatars huvudstad Doha. Mästerskapet går i slutet av september, vilket är senare än ett vanligt mästerskap.

Daniel Ståhl om planen inför VM

Men Sveriges klarast lysande guldhopp lugnar eventuell oro om att formen skulle ha toppats för tidigt.

– Jag har en glasklar och stenhård plan med min tränare Vésteinn Hafsteinsson. Det är ingen fara. Jag kommer ta en viloperiod efter Diamond League i London på kanske en vecka, tio dagar. I augusti blir det sedan tung grundträning och lite färre tävlingar än vad det varit nu under våren. Det är inte bra att träna stenhårt varje dag, jag måste våga vila mer. Annars är risken att man blir mentalt trött och då kan dippar komma.

Daniel Ståhl säger att han under en låg träningsperiod kör kastpass varannan dag. Sedan ägnar han sig åt bland annat fiske.

– Jag njuter av livet, kanske badar lite och hänger med polare. Försöker titta på någon fotbollsmatch om det är Djurgården som spelar.

Östtysken Jürgen Schults världsrekord på 74,08 från 1986 ligger i riskzonen.

Men Ståhl själv är inte trött på snacket om att han någon gång har möjlighet att slå världsrekordet.

Tvärtom.

– Klart jag vill slå det. Det är det äldsta världsrekordet vi har, säger han.

”Jag kan inte anklaga någon”

2017 lyfte Europeiska friidrottsförbundet ett förslag om att nolla alla gamla Europarekord från och med 2018.

Detta eftersom många av dem är slagna på 1980-talet och misstänks ha slagits med hjälp av förbjudna substanser.

Men Ståhl vill inte spekulera i Schultz suveräna världsrekord.

– Den där frågan vill jag inte yttra mig om. Jag tror på ren idrott. Själv äter jag vanlig husmanskost och alla möjliga bufféer. Det tror jag stenhårt på. Inga kosttillskott. Jag kan inte anklaga någon från den gamla tiden eftersom jag inte har någon aning om de har stoppat i sig något eller inte. Jag själv gör det i alla fall inte. 

Husmanskost är alltså vägen till ett eventuellt VM-guld i Doha för den två meter långe och 145 kilo tunge Daniel Ståhl.

– Jag äter normalt som alla andra gör, fast jag äter fler gånger. Det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och sen mellanmål igen. Lite av varje helt enkelt. Allt för att ha hög energi inför varje träningspass.

Det känns, kort och gott, ganska bra att heta Daniel Ståhl just nu.

– Jag är high on life just nu. Jag mår bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.