Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holm: ”Jag blir både ledsen och förbannad”

Stefan Holm. Foto: SVEN LINDWALL
Robel FsihaFoto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Mattias SunnebornFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Den svenska långdistanslöparen Robel Fsiha har testats positivt för doping. 

Något som får friidrottsikonen och IOK-ledamoten Stefan Holm att reagera starkt. 

– Det är fruktansvärt tråkigt. Jag blir både ledsen och förbannad, säger Holm.  

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att den svenska långdistanslöparen Robel Fsiha, 23, har testats positivt för doping.

Spårvägenlöparen är därmed avstängd tills vidare under utredning.

Dopingfallet får den före detta höjdhopparen och nuvarande IOK-ledamoten Stefan Holm att reagera starkt.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Jag blev både ledsen och förbannad när jag fick höra det. Samtidigt är det alltid bra att de som har fuskat åker dit, säger Holm. 

Så sent som i december förra året fick Fsiha sitt stora internationella genombrott under EM i terränglöpning. Robel Fsiha blev då förste herrsvensk någonsin att vinna ett guld i ett terräng-EM.

– I och med att testet togs innan EM så kan det ju innebära att han tog guldet dopad. Och då kommer han så klart att bli av med sin medalj, säger Stefan Holm som inte känner Robel Fsiha personligen. 

– Jag tror inte att han är speciellt känd utanför friidrottskretsar. Men utöver EM-guldet har han bland annat gjort ett par bra Finnkamper.

Stefan Holm menar att den som åker fast för doping straffas dubbelt. 

– Man stängs av ett antal år men stämpeln man får som dopad går aldrig att tvätta bort. 

Sunneborn: ”Det är tragiskt”

Även den före detta friidrottaren och veteranansvarig i Spårvägen, Mattias Sunneborn, är ställd av dopingbeskedet.

– Först blev jag chockad. Jag följde honom på terräng-EM och såg hans framfart, och sen har jag följt honom lite extra eftersom jag känner hans tränare Patrik väldigt bra.

– Det enda positiva i det hela är att ”out of competition”-systemet verkar fungera. Han kom hit 2013 och har testats tio gånger ändå, det är ju väldigt bra.

– Det är väldigt tragiskt liksom. Nu har varit fem tillfällen på de senaste sex åren i svensk friidrott, och fyra av dem är ju långdistanslöpare.

Hur tänker du kring det?

– Att det behövs göras mer jobb. Historiskt har det varit kastare som testats mest och haft sämst rykte. Nu är det inte så längre, utan långdistansare bevisligen.

Vad innebär det för svensk idrott?

– Om man tänker på hur allmänheten tittar på friidrotten, då är det klart att vissa kan säga att det finns doping. Det här är ju bara ett ytterligare bevis på att doping finns. Det är väl den idrott i Sverige där det görs flest dopingtester, och det är väl positivt, men det är väldigt tråkigt. Man får lägga in ännu mer resurser, och framför allt på medel- och långdistans.

Mohamed: ”Det är aldrig okej”

Den svenska distanslöparen Mustafa Mohamed skriver i ett inlägg på sitt Instagram-konto om dopingfallet. 

”Om detta stämmer efter att alla prover analyserats att Robel Fsiha åkt dit för doping så tycker jag att det är väldigt tråkigt för svensk idrott. Samtidigt verkar systemet med testning funka bra och fuskare åker dit. Idrott och löpning ska handla om fair play, hälsa och glädje. Dopning är aldrig ok! Tack till alla de som engagerar sig i kampen mot dopning.”

Karin Torneklint: ”Det är jätteledsamt”

Svenska förbundskaptenen om dopingfallet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.