Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag bara bestämde: Nu ska jag slå henne”

Maja Åskag.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

TOKYO. Hon är fått sitt genombrott – nu kommer förväntningarna och pressen. 

Perfekt, tycker Sveriges senaste supertalang Maja Åskag, 18. 

– Jag är en sån person som älskar pressade lägen, säger hon. 

Maja Åskag har precis hunnit med en två timmar lång tupplur när SportExpressen når henne. Flyget från Tallinn gick tidigt på måndagsmorgonen och sömn vart inte prioriterat för Eskilstunadottern. 

Varför? Hon hade precis gjort sitt livs två bästa tävlingar. 

Åskag kom till U20-EM i Tallinn med hopp om ett guld i tresteg och i bästa fall en bronspeng i längdhoppet. Det slutade med guld – och ett nytt personbästa med 43 centimeter i tresteg – och en än mer imponerande insats i längdhoppet. 

Åskag förbättrade sitt personbästa med 42 centimeter – och tog guld – när hon hoppade mäktiga 6.80. För att sätta det i perspektiv: Den noteringen hade räckt till en femteplats på VM i Doha 2019 (11 centimerer från medalj) och hade vinden varit godkänd (+2.2 mot godkända +2.0) hade Åskag varit fjärde bäst i Sverige genom tiderna. 

Maja Åskags stora genombrott

Åskag bubblar. 

– Det är så sjukt. Och jag som alltid tänkt: tresteg, tresteg, tresteg. Och nu är det helt plötsligt längdhopp också?, säger hon. 

Har du hunnit landa och ta in vad du åstadkommit?

– Nej... jag tror egentligen inte det. Det kommer att ta några dagar. Det blir som en bubbla när man är iväg. Det är först nu man kan stanna upp och reflektera så att man förstår vad det är man gör.  

Redan som 16-åring visade Åskag att hon hade stor potential. Då vann hon tresteget på europeiska ungdoms-OS i Baku, Azerbajdzjan med ett hopp på 13,26.

Men den resultatmässiga utvecklingen under U20-EM är något utöver det vanliga. Så vad beror det på?

– Jag har haft en superbra uppbyggnad. Jag har hållit mig skadefri så att jag har kunnat träna som jag vill och så har jag lyckats träffa formen riktigt bra, säger Åskag. 

Sen fanns det ett framgångsrecept till. Att kampen mot spanjorskan Tessy Ebosele blev riktigt hård. Åskag hade ledningen när Ebosele slog till med ett kanonhopp, 6.63 och tog över ledningen. 

– Man blir alltid mer taggad om någon hoppar om en, man blir sporrad. För då måste man prestera. 

Åskag om pressen hon älskar: ”Bäst när det gäller”

En situation som den. Där pressen att prestera vilar tung på en, när det är vinna eller försvinna, är en situation som många har svårt att hantera. Men inte Åskag. Tvärtom är det den sortens kickar hon söker. 

– Jag brukar vara som bäst när det verkligen gäller. Jag vet inte hur jag alltid lyckas. Det är alltid när jag behöver vara bäst som jag är som bäst, säger Åskag. 

– När man blir nervös, antingen kan man vika ner sig och inte palla pressen. Men jag är en sån person som älskar pressade lägen. Ta kampen i längdhoppet då. Jag visste att jag hade hoppat 6.60 tidigare och det var inte klockrent, så jag visste att jag kunde slå spanjorskan. Så jag bara bestämde mig: ”Nu ska jag slå henne”. Då blir det som ett lugn i stället för stress.

Härnäst väntar JVM i Kenya mot slutet av augusti för Åskag. Där ska hon på nytt dubbla, längdhopp och tresteg. Med tanke på framgångarna hon fått nu vill hon inte ändra på sitt upplägg överhuvudtaget. Hon kommer fortsätta att satsa på flera grenar, tresteg, längdhopp och även sprint. 

– Det har ju funkat rätt bra, säger hon och skrattar. 

När JVM är över går säsongen mot sitt slut. Då ställs siktet om mot något ännu större nästa sommar.  Friidrotts-VM i Eugene. Om Åskag kan hålla samma nivå som hon gjorde på U20-EM kan hon även mäta sig med de främsta seniorerna. 

– Jag kan vara där och konkurrera mot de bästa på riktigt, det är det klivet jag tar nu. Och jag har ju mer i mig. Jag är inte färdig än. Det är en sjukt häftig känsla att känna så. Det stora mästerskapet som var så långt bort, det är så nära nu. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.