Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska supertalangerna hyllas: ”Jag är överraskad”

Maja Åskag. Foto: PRIVAT.
Oskar Edlund. Foto: SOK / Instagram
Svenska stafettlaget. Foto: SOK / Instagram
Tilde Johansson. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny generation friidrottstalanger stormar fram.

Sverige tog tre guld vid europeiska ungdoms-OS för en vecka sen – och satte nytt medaljrekord.

Dessutom har underbarnet Tilde Johansson, 18, redan fått sitt genombrott.

– Hon har verkligen förutsättningar för att bli något alldeles extra, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

I början av 2000-talet var det namn som Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Sanna Kallur Stefan Holm och Christian Olsson som fick medaljerna att regna över Sverige.

När de till slut valde att slänga upp spikskorna på hyllan väntade en generationsväxling som blev smärtsam. Men nu blomstrar återigen svensk friidrott.

På seniorsidan finns det redan världsstjärnor som Armand Duplantis (19 år) och Daniel Ståhl (26). Strax där bakom finns Meraf Bahta (30), Thobias Montler (23), Andreas Kramer (22) och Angelica Bengtsson (26).

Och underifrån stormar flera nya talanger fram.

Senaste exemplet på det: Vid europeiska ungdoms-OS i Baku, Azerbajdzjan, slog Sverige sitt medaljrekord. Tre guld, ett silver och två brons blev det.

Maja Åskag vann guld

Den talangen som stack ut allra mest var Maja Åskag, 16 år gammal från Eskilstuna, som vann tresteget på 13,26. Det är ett resultat som gör henne till etta i Europa och tvåa i världen, bland ungdomar.

– Det var en mäktig känsla att hoppa för Sverige på den där stora arenan, säger Åskag när SportExpressen når henne för en intervju.

Trodde du att du skulle vinna inför tävlingen?

– Jag låg etta i statistiken för min ålder i Europa, så jag visste att jag hade chansen. Men man kan aldrig veta på förhand.

https://www.instagram.com/p/B0Yrib7iNvE/

Hur kändes det när du vann?

– Man blir lite chockad. Men jag blev så klart jätteglad. Och allting kändes så stort och nytt, det var superhäftigt.

– Efteråt fick jag gå på dopingkontroll också.

Hur var det?

– (skratt) Det var lite annorlunda, man är inte så van att kissa framför folk. Jag satt där i två och en halv timme ungefär. Och när jag kom tillbaka till hotellet hade alla andra gått och lagt sig, så det blev inget firande den kvällen. Det fick bli dagen efter i stället.

”Jag är överraskad”

Sveriges övriga guld togs av Emil Johansson, 400 meter, och Oskar Edlund, 400 meter häck. Och de är nu i fint sällskap. Bland tidigare guldmedaljörer i europeiska ungdoms-OS hittar vi till exempel Kajsa Bergqvist (höjdhopp 1993), Jenny Kallur (100 meter 1997), Carolina Klüft (höjdhopp 1999) och Emma Green (höjdhopp 2001).

Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet, är smått tagen av framgångarna.

– Jag måste säga att jag är överraskad över att de kommer fram så många talangfulla ungdomar som är beredda att göra en satsning. Det fyller verkligen på med talanger underifrån och det värmer ett friidrottshjärta. Det känns jäkligt bra, säger Olsson.

– Tittar vi framåt så känns det som att vi kommer ha bra internationell nivå på våra friidrottare i tio år framåt, om vi tar till vara på det här på ett bra sätt.

Han fortsätter:

– I ett större perspektiv känns det också som att vi sticker ut i svensk idrott. Det har varit mycket fokus på tjejer i de individuella idrotterna, men inom friidrotten har vi en bra balans där killarna också hävdar sig väl.

https://www.instagram.com/p/B0aexYdCH4f/

Tilde Johansson hyllas

Talangerna som var med i Baku var födda 2002 eller 2003. Tittar vi på årskullen 2001 finns dock ett namn som måste nämnas när vi pratar om svensk friidrotts framtid.

Tilde Johansson är bara 18 år gammal, men har redan gjort 6,73 i längdhopp. Det innebär att hon är femma genom tiderna i Sverige – och redan har kvalat in till sensommarens VM i Doha, Qatar.

Dessutom vann hon guld på 100 meter häck (!) i junior-EM för två veckor sen.

– Jag brukar vara försiktig med att peka ut någon för tidigt, men efter att ha sett Tilde den här sommaren och träffat henne… hon sticker faktiskt ut, säger Stefan Olsson.

– Jag tror verkligen att hon har förutsättningarna för att bli något alldeles extra.

Vad är det som gör henne så speciell?

– Hon är inte bara väldigt bra rent fysiskt, utan har även en otrolig inställning. Hon är ödmjuk och kaxig på samma gång och verkar ha en trygghet i det hon gör, en förståelse för vad som krävs.

– Tilde känns jättespännande.

Sveriges nya guldklimpar

Maja Åskag

Ålder: 16 år.

Klubb: Råby-Rekarne FIF.

Främsta gren: Tresteg.

13,26 innebar inte bara guld i europeiska ungdoms-EM. Det gör henne också till bäst i Europa enligt statistiken – och näst bäst i världen. Har alla möjligheter att bli en storstjärna inom friidrotten.

 

Emil Johansson

Ålder: 17 år.

Klubb: Tureberg FK.

Främsta gren: 400 meter.

Har haft en fin utveckling sista åren och tog dubbla medaljer i Baku. Guld på 400 meter och silver med stafettlaget. Har tidigare även imponerat på 100 meter häck. En spännande sprinter, med andra ord.

 

Oskar Edlund

Ålder: 16 år.

Klubb: Täby IS.

Främsta gren: 400 meter häck.

Hade bara gjort två lopp på 400 meter häck inför europeiska ungdoms-OS, men verkar ha hittat sin gren. Tiden 51.41 gör honom till etta i Europa och tvåa i världen. Var även med i stafettlaget som vann silver.

 

Tilde Johansson

Ålder: 18 år.

Klubb: Falkenbergs IK.

Främsta gren: Längdhopp.

Supertalang som hoppat 6,72 i längdhopp den här sommaren – och därmed är klar för senior-VM i Doha. Har även hunnit med att vinna guld på 100 meter häck i junior-EM i sommar. En supertalang.