Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isinbajevas nya liv slutade i stor ilska

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP
Vladimir Putin och Jelena Isinbajeva
Foto: BILDBYRÅN

Jelena Isinbajeva lämnade den internationella friidrottsscenen i tårar. 

I dag lever ryskan ett familjeliv med åtta år yngre kärleken Nikita och dottern Eva, och sprider Vladimir Putins politik över världen. 

SportExpressen tittar närmare på ett idrottsliv som innehåller historiska prestationer, dopingraseri och ett uppmärksammat bråk med en svensk höjdhoppare.

Det rinner tårar nerför Jelena Isinbajevas kinder. 

Fyra meter från henne står Rysslands president Vladimir Putin och tittar allvarligt på friidrottsstjärnan, som nu meddelat att hon avslutar sin karriär. 

– Vi stängs av utan bevis, fräckt och grovt, säger Isinbajeva och torkar ögonen torra från tårar. Rösten stockar sig när hon fortsätter prata.

Isinbajevas tårfylla tal inför Putin

Stavhopparens starka känsloyttring kommer i ett direktsänt tal från Kreml i Moskva, med anledning av det tunga besked som nyligen drabbat Ryssland. 

”Lika bra teknik som männen”

Yelena Gadzjievna Isinbajeva föds 1982 i Volgograd. När hon är fem år gammal ger hon sig in i gymnastiken, men slutar som femtonåring för att hon anses vara för lång (1,74) för att kunna nå stora framgångar i sporten. 

Mindre än ett år efter att ha lagt gymnastiken åt sidan tar hon sig över fyra meter i stavhopp och vinner guld i ungdoms-VM.

Isinbajevas längd, i kombination med hennes bakgrund som gymnast, har lyfts fram som nyckeln till hennes talang inom stavhoppet. 

– Jag tittar på henne och tänker att hennes teknik är lika bra som männens. Faktum är att hennes andra del av hoppet är bättre någon manlig utövarens just nu, har den brittiske stavtränaren Steve Rippon sagt. 

Isinbajeva utvecklar sin talang och står för prestationer som ingen annan kvinnlig stavhoppare hittills lyckats motsvara. Ryskan har två OS-guld, tre VM-guld och har världsrekordet både inomhus och utomhus. 

Inomhusrekordet satte hon på XL-galan i Globen 2012. Och ni minns kanske att Isinbajeva har andra, mer kontroversiella, kopplingar till Sverige?

Sågar Emma Green: ”Respektlöst”

I augusti 2013 hålls friidrotts-VM i Ryssland. Men allting handlar inte bara om idrott inne på Luzjnikistadion i Moskva. Samma sommar har en ny rysk lag antagits, som förbjuder ”propaganda för homosexualitet och icke-traditionella sexuella relationer”.

En av flera som uttrycker kritik mot den nya lagen är den svenska höjdhopparen Emma Green. Under höjdhoppskvalet står svenskan för en subtil protest – när hon tävlar med sina naglar målade i regnbågsfärger. 

– Jag tror och tycker att kärlek till andra människor inte kan vara fel, säger Green.

Emma Green hyllas från flera håll för sitt initiativ - men inte alla ser positivt på nagellacksdraget. En av de som upprörs: Jelena Isinbajeva. 

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, dundrar ryskan på en presskonferens. 

Isinbajeva vill senare nyansera sitt uttalande, och menar att hon blivit missförstådd på grund av begränsad engelska. 

Dagen före utspelet har Isinbajeva slagit frivolter på löparbanorna inne på stadion i Moskva, med en rysk flagga i ena handen. Hon har tagit sitt tredje VM-guld i karriären – där hon totalt samlade ihop 15 medaljer från seniormästerskap.

Men ryskan hade förhoppningar om att det kunde bli fler. 

Isinbajeva volar runt i Moskva
Foto: MATT DUNHAM / AP

”Hon har spottat oss alla i ansiktet”

Sommaren 2016 står det klart att stora delar av Rysslands idrottare stoppas från OS i Rio de Janeiro, efter att den så kallade McLaren-rapporten bevisat att Ryssland bedrivit statsstyrd systematisk doping. 

Isinbajeva känner sig orättvist behandlad, och det är därför hon står där och gråter bredvid Putin i Kreml. 

– Det är ett brott mot mina mänskliga rättigheter, säger Isinbajeva, som menar att hon aldrig sett några tecken på doping i Ryssland. 

800-meterslöparen Julia Stepanova är en av nyckelpersonerna bakom dopingavslöjandet. Stepanova hjälpte dopingbyrån Wada att ta fram bevis på fusket, genom vittnesmål och dolda inspelningar. 

Vad Isinbajeva tycker om Stepanova?

– Hon är ond och har spottat oss alla i ansiktet. 

Isinbajeva svarar på frågor om dopingskandalen
Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Isinbajeva fortsätter sin kamp för att rentvå Ryssland från fuskarstämpeln efter sin karriär. Ryskan blir en del av Rusada, Rysslands egna dopingorgan som flera gånger fått kritik för att inte vara samarbetsvilliga och transparenta, men får sluta efter något år, då Wada anser att hon är för partisk för att kunna driva ett trovärdigt arbete. 

Men nu ser stavhoppsikonen ut att vara tillbaka i Rusada. Enligt Isinbajevas Instagram-konto var hon med på ett möte med organisationens styrelse så sent som 28 mars. 

Utöver kopplingen till Rusada driver Isinbajeva ett välgörenhetsprojekt tillsammans med Coca-Cola och är en del av ”Team Putin”, ett nätverk som startades av NHL-spelaren Alexander Ovetjkin där flera kända profiler stöttar den ryske presidenten och sprider hans politik. 

https://www.instagram.com/p/BvOK-4TAZFV/

2014 gifte hon sig med åtta år yngre kärleken Nikita Petinov, strax efter att deras gemensamma barn Eva fötts. Eller, hur gick det till egentligen?

– Jag måste avslöja en liten hemlighet. Vi gifte oss faktiskt tidigare, redan innan vår lilla dotter föddes. Nu samlade vi bara de närmsta för att fira händelsen, säger Isinbajeva. 

36-åringen berättar för sin Instagram-följare att hon och Petinov ofta tar hjälp av sina föräldrar till barnpassning för att få ihop vardagen.

https://www.instagram.com/p/BpXmXzqhMEC/

Trots sina många civila projekt står det klart Isinbajeva inte släppt sitt livs största svek: Portningen från OS i Rio 2016. 

I ett Instagram-inlägg från mars uttrycker hon oro kring den nuvarande hållningen mot ryska idrottare, och klargör att hon följer utvecklingen. Målet? Att ryska friidrottare ska vara fria att tävla i OS i Tokyo 2020.

Källor: BBC, CBC, Inside the games, Expressen, Reuters, Runblog, The Guardian

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.