Bojkott. Sedan SPORT-Expressens krönikör Mats Olsson skrev att "Carolina Klüft största skada heter Patrik Kristiansson" har paret valt att inte bära Expressens logga - trots ett gällande sponsoravtal. Därför bryter nu Expressen samarbetet med friidrottsförbundet.
Bojkott. Sedan SPORT-Expressens krönikör Mats Olsson skrev att "Carolina Klüft största skada heter Patrik Kristiansson" har paret valt att inte bära Expressens logga - trots ett gällande sponsoravtal. Därför bryter nu Expressen samarbetet med friidrottsförbundet.

"Inget får påverka vår journalistik"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen säger upp sponsoravtalet med svenska friidrottsförbundet.
Enligt chefredaktören Otto Sjöberg är skälet enkelt:
- Våra sponsoravtal eller andra samarbeten ska aldrig få påverka vår journalistik.
Otto Sjöberg.
Det började med att krönikören Mats Olsson skrev följande mening: Carolina Klüfts svåraste skada heter Patrik Kristiansson. Efter det valde Klüft och Kristiansson att inte bära Expressens namn på sina kläder under friidrotts-VM trots att svenska friidrottsförbundet och Expressen har ett sponsoravtal som skrevs redan inför OS i Aten 2004. Tränarna Agne Bergvall och Miro Zalar har fattat samma beslut som sina adepter.

En tidnings integritet

Stjärnorna fick också stöd av friidrottsförbundet i sitt beslut. Enligt Expressens marknadsdirektör Mats Löthén begår friidrottsförbundet ett avtalsbrott genom att ställa sig bakom Klüfts och Kristianssons agerande. Därför väljer Expressen att avbryta sponsoravtalet med svenska friidrottsförbundet. - Det är uppenbart att förbundet inte kan skilja på vad som är journalistik och vad som är marknadsföring, säger Mats Löthén. Han menar att det är en fråga om en tidnings integritet. - Att vi sponsrar friidrottslandslaget får inte innebära att vi tillåter dess stjärnor och ledare att styra det redaktionella arbetet. - Men i våra samtal med friidrottsförbundet märker vi att ett fortsatt samarbete inte kommer att vara möjligt.

Fri att skriva vad han vill

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg tillägger: - Det står Mats Olsson fritt att skriva och tycka vad han vill. Han ska berömma, kritisera, smeka och provocera det är hans uppdrag som krönikör. I morgon inleder Klüft jakten på ännu ett VM-guld. Redan klockan 09.10 börjar sjukampen med 100 meter häck. - Våra läsare kommer inte att märka någon skillnad alls på vår bevakning till följd av detta. Vi kommer att följa friidrottslandslaget på samma sätt som vi brukar, säger SPORT-Expressens tillförordnade sportchef Martin Kroon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag