Infekterade relationen: ”Blir som ett skavsår”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Jakob Ingebrigtsen gick enkelt vidare till EM-final på 1500 meter. 

Det här är första gången den norske stjärnan genomför ett mästerskap utan pappa Gjert på plats. 

Ingebrigtsen och hans bröder meddelade tidigare i år att de brutit med pappan, som tränat dem hela livet.

– För förhållandet har det kostat mer än det smakat, säger Gjert Ingebrigtsen till TV2.

Jakob, Henrik och Filip Ingebrigtsen har tränats av sin pappa Gjert sedan de var små. 

Pappan har funnits med under alla stora höjdpunkter i brödernas karriär – senast när Jakob tog OS-guld på 1500 meter i Tokyo. 

Men på VM i Eugene lös han med sin frånvaro. Samarbetet upphörde i vintras och i juli berättade de norska löparbröderna för New York Times vad som låg bakom uppbrottet. 

– Pappa blir snabbt orolig och det kan smitta av sig på folk runtomkring honom. Inför en tävling kan det snabbt gå över i ilska, när han är orolig och nervös gör det att han blir upprörd över småsaker, sa Jakob Ingebrigtsen. 

Bröderna berättade även om en situation där Gjert ska ha blivit rasande över att Jakob ätit för mycket till lunch inför en tävling. Pappan förnekade för Dagbladet att han ska ha reagerat så kraftfullt som bröderna påstod. 

Ingebrigtsen har brutit med pappan

På måndagen sprang Jakob Ingebrigtsen enkelt vidare till EM-final på 1500 meter. Gjert Ingebrigtsen är dock på plats i München – men i egenskap av tränare till löparen Narve Gilje Nordås. 

Förra veckan fick Jakob frågan om han skulle ha kontakt med Gjert under EM. Svaret blev kort och gott: ”Nej”. 

För TV2 berättar Gjert Ingebrigtsen att han har sporadisk kontakt med sina söner även privat. 

– Jag får respektera att mina ungar gör sina egna val. Jag har varit privilegierad som fått tillbringa så mycket tid med dem. Men att vi över tid blir som ett skavsår på varandra, så att vi behöver lite avstånd, det tror jag alla förstår, säger 56-åringen. 

– Det är roligt att känna att alla har nått sina mål. Men för förhållandet har det kostat mer än det smakat. Låt oss hoppas att saker och ting ordnar sig allt eftersom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.