Ilskan mot Nikes nya film: ”Orsakar skada”

Alysia Montaño, när hon fortfarande hette Johnson.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP
Allyson Felix med barn.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

På internationella mors dag släppte Nike en uppmärksammad reklamfilm som hyllade alla mödrar som ”den hårdaste idrottsutövaren”

Det imponerar dock inte på den flerfaldige VM-medaljören Alysia Montaño, som kallar Nike för hycklare. 

– Det är fruktansvärt stötande att se det här, säger hon till Runners World. 

En kvinna iklädd träningskläder som håller en hand på sin mage och den andra på en spegel. I nästa scen sitter en gravid kvinna och andas tungt innan nästa scen där en träningsklädd kvinna pumpar mjölk från ena bröstet. 

Det är så Nikes reklamfilm från den 14 mars i år börjar. Skojättens budskap är ”Till alla mödrar världen över – ni är den hårdaste idrottsutövaren”. 

Reklamfilmen blev väldigt uppmärksammad och på sina håll väldigt uppskattad för hur Nike ”uppmärksammar och hyllar” kvinnokroppen. 

https://twitter.com/Nike/status/1371008303057174531

Kritiken mot Nike – anklagades för diskriminering

Men den uppskattas inte av alla. Alysia Montaño, 34, tidigare Johnson, är den som nu kommer med mest högljudd kritik mot Nike. Montaño, som har två VM-brons på 800 meter, tycker att Nike hycklar. 

– Som vänligast kan jag beskriva reklamfilmen som otrevlig. Nike utnyttjar mammors styrka för att maskera all den smärta de orsakat tidigare. Något de aldrig lyft fram eller bett om ursäkt för, säger Montaño till Runners World. 

Det Montaño hänvisar till är att Nike i många år nekade sin utövare ersättning när de blev gravida, något som de ändrade efter att Montaño tillsammans med bland Andra superstjärnan Allyson Felix kritiserat dem offentligt. 

”Jag har varit en av Nikes mest marknadsförda idrottare. Vem kan känna sig säker under moderskapet om inte jag kan det? När jag bad om att inte bli straffad för att inte vara lika bra månaderna efter barnafödande avböjde de att skriva avtal med mig. Sedan dess har vi inte kommit överens”, skrev Felix hos New York Times då. 

Kräver en ursäkt av Nike – efter nya reklamfilmen

Därför har Montaño svårt att uppskatta Nikes nya reklamfilm. 

– Vi har kämpat för jämställdhet, för att få ersättning och för att vårt värde ska erkännas. Att Nike gör en reklamfilm som denna utan att uppmärksamma den kamp som elitidrottande mammor bedrivit mot dem är gaslighting per definition. 

Detta är "gaslighting"

Gaslighting är en form av manipulation där information förvrängs, förvanskas eller utelämnas eller där falsk information presenteras med avsikten att få offer att tvivla på sina egna minnen, uppfattning och sinneshälsa. 

Montaño fortsätter: 

– Nike har orsakat så mycket skada mot oss mödrar. Den här nya reklamfilmen gör saker ännu värre. Om Nike menar allvar med det de säger i filmen så måste de erkänna vad de gjort förr och be om ursäkt för det. Endast då kommer jag tro på att de har goda avsikter. 

Allyson Felix är mer vänligt inställd till Nikes reklamfilm, hon kallar den bland annat: ”sanningssägande, kraftfull och fantastisk marknadsföring” Twitter. Men i samma mening så uppmanar hon alla att se den för att ”då kan vi hålla Nike ansvariga” och således tvinga dem att stå vid sina ord. 

Moa Hjelmers kamp i Sverige

I Sverige har Moa Hjelmer uppmärksammat problematiken kring indraget stöd vid graviditet. I en intervju med SportExpressen från augusti i fjol berättar Hjelmer hur hon förlorade sitt stöd från Sveriges olympiska kommitté när hon var gravid. 

– När man berättar att man är gravid blir man satt på paus i ett år, efter det blir man bortplockad om man inte hinner prestera. Jag har inte haft något med SOK att göra sedan jag fick mitt första barn, sa hon och riktade hård kritik mot deras ersättningssystem. 

– Det är förlegat och skevt, och inte alls jämställt eftersom inte män drabbas om de skaffar barn. Hade jag kunnat välja hade jag definitivt låtit min man vara gravid och inte jag. Men det är inte ett val vi kvinnor har. Därför är det ett orättvist system. 

– Jag tror att det är en av anledningarna till att många idrottskvinnor avstår att skaffa barn under karriären, för att det är tufft ekonomiskt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.