Ilskan: "Glada idioter som leker hjältar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

De senaste åren har allt fler friidrottsstjärnor åkt fast för doping.

Det får en av Sveriges främsta längdhoppare genom tiderna, Erica Johansson, att se rött.

Nu vill hon att fuskarna ska straffas betydligt hårdare än vad de gör i dag.

– Kan man på svart på vitt bevisa att personen har tagit testosteron, ryssfemmor eller THG och allt vad det heter. Då är det goodbye, hejdå, säger hon till SportExpressen.

På söndagen satt den förra längdhoppsstjärnan och tittade på sändningen från inomhus-EM i Prag.

Då fick hon se Jekaterina Koneva, som varit avstängd för doping, ta guld i trestegstävlingen.

Det gjorde Johansson upprörd. Hon vände sig till Instagram för att vädra sina åsikter.

"Jag bryr mig överhuvudtaget att dom får komma tillbaka in i idrotten och tävla igen. Jag är så sjukt trött på att se dessa glada idioter som springer runt med sina flaggor och leker hjältar", skriver hon.

När SportExpressen ringer upp så utvecklar hon sina tankar.

– Det handlar inte bara om henne. Det blir så jävla tråkigt när man sitter och tittar på sändningen och de säger att: "Vi måste ju säga att hon har varit avstängd för doping". Då tänker man: "vafan, tar det aldrig slut?". Så känner jag då, säger hon.

Bäckström - ett undantag

Johansson fick många kommentarer på inlägget. Det fanns både de som höll med henne och de som argumenterade emot henne.

Ett par stycken tog upp händelsen från OS i Sotji då den svenska hockeystjärnan Nicklas Bäckström åkte fast för att han använt astmamedicinen Zyrtec-D, som är tillåten i NHL.

– Men det är ju skillnad på vad du tar. Men tar du medvetet något för att kunna tråna mycket hårdare än alla andra och återhämta sig mycket snabbare än normalt, då har man ingenting i idrotten att göra, säger Johansson.

– Jag förstår inte det... Vi kanske är uppvuxna med en annan typ av moral i vårt land, men att de inte skäms. Jag fattar inte hur man kan låtsas som att dopingen var ingenting och bara hoppa på det igen. Det är för mig ofattbart.

Dystopisk syn

Johansson berättar att hon under sin karriär drabbats av dopingfusket. Hon har ställts mot såväl de som har varit avstängda och kommit tillbaka som de som har åkt fast vid ett senare tillfälle.

– Man har förlorat många bra placeringar mot de som har använt doping. Så då går man tillbaka och tittar och ser att: "då kanske jag hade fått hoppa tre hopp till eller då kanske jag hade fått en medalj."

De senaste åren har flera stora friidrottare åkt fast för doping. Bland annat Tyson Gay, Asafal Powell, Justin Gatlin och Nadezjda Ostaptjuk.

Det får Johansson att se dystert på friidrottens framtid.

– Man hoppas att det ska bli bra, men jag tror inte att det kommer att bli bra. Utan det är så att det kommer nog mer handla om vilka ämnen man kan upptäcka. Så tar utövarna den risken oavsett. Trots att man vet att man kan åka dit.

"Då är det goodbye"

Hon vill se att de som tidigare har varit avstängda för doping straffas karriären ut.

– Jag tycker att man ska markera det tydligare under tävlingar, i såväl mästerskap som galor.  Om man har varit dopingavstängd så borde man tävla med en annan färg på nummerlappen till exempel, för då vet publiken det. Då får de ta sitt straff. Då kan man vara borta i två år, men kommer man tillbaka så får man fan skämmas. Då får vi se hur roligt de tycker att det är.

Dessutom önskar hon hårdare straff till att börja med.

– Jag tycker att det är lite mesiga straff. Kan man på svart på vitt bevisa att personen har tagit testosteron, ryssfemmor eller THG och allt vad det heter. Då är det goodbye, hejdå. Är det den kraftigaste formen av preparat, då tycker jag att man inte ska få tävla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.