Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter Bahtas brons: ”Är sorgligt”

Alina Reh.
Foto: Ludvig Holmberg
Meraf Bahta tog brons.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

BERLIN/STOCKHOLM. Alina Reh slutade fyra i 10 000 metersloppet. 

Nu rasar hon mot att Meraf Bahta, som utreds för dopingbrott, knep medaljen framför henne. 

– Jag blir arg, det är sorgligt, säger hon. 

Det var mästerskapsdebut på 10 000 meter för Meraf Bahta. 

Och det var en minst sagt speciell debut för svenskan. Bahta riskerar att stängas av i upp till två år efter att ha gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna. En dom väntas om några veckor och om hon anses skyldig kommer hon tvingas lämna tillbaka sin medalj. 

Rehs ilska mot Bahta: ”Jag blir arg”

I 10 000-metersloppet slutade tyskan Alina Reh fyra, nio sekunder bakom Bahta. Hon kände inte till att Bahta utreds för dopingbrott just nu. 

– Jag kände inte till det, men när jag står på startlinjen vet jag att några löpare kan vara dopade, men jag är här för att springa för mig själv, inte för nån annan, säger hon. 

Hon blir uppretad över att det svenska friidrottsförbundet låter Bahta tävla trots att hon är under utredning. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir lite arg när jag får höra det, men jag kan inte ändra på något. Det enda jag kan göra är att se till mig själv och se till att jag är ren och gör mina dopingkontroller.

Hur skulle det kännas att eventuellt få bronset i efterhand? 

– Det skulle kännas väldigt sorgligt. Allt är lite förvirrat här. Det står flera kenyanskor på startlinjen och man undrar: Varför är ni här och inte på ett VM?


SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.