Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis chock: ”Det är ju löjligt”

Sam Kendricks hyllar vännen och rivalen ”Mondo” efter Bauhausgalan i Stockholm.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: STEPHANIE LECCOQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN

Armand Duplantis jagade rekordhöjder i Bryssel. 

Den svenske hopparen klarade sex meter och gjorde tre försök på historiska höjden 6,15 – men de som följde SVT:s sändning fick se hoppen med 20 minuters fördröjning. 

– Det här är under alla kritik. De visar till och med gamla hopp, säger Stefan Holm. 

– Det är löjligt, säger Armand Duplantis. 

Armand Duplantis och Sam Kendricks pressade varandra till en jättetävling under onsdagens Diamond League-gala i Lausanne. 

De båda stjärnorna tog sig över sex meter, och Duplantis vann tävlingen på 6,07 – hans högsta hopp utomhus någonsin. 

Svensken gjorde även ett försök på 6,15 – vilket hade gjort honom till bäst genom tiderna utomhus – men mörkret i Lausanne satte stopp. 

På fredagen tävlade Duplantis igen, när det var dags för Diamond League-gala i Bryssel. Där säkrade han segern efter att som ensam hoppare klarat 5,80. 

Därefter klarade 20-åringen sex meter i första försöket – och begärde sedan upp ribban på 6,15. 

Duplantis rev sina tre försök på den höjden – men de som följde tv-sändningen i SVT hade ingen aning om att svensken jagade ett rekord. 

Produktionen i Bryssel valde att skicka ut bilderna från stavhoppet med en rejäl fördröjning, för att i stället prioritera bland annat entimmesloppet på galan. När Duplantis precis rivit ut sig på 6,15 fick tv-tittarna se bilder på hur den svenske stjärnan klarade 5,80 och säkrade tävlingen. 

”Det här var det värsta jag varit med om”, skriver Radiosportens kommentator Alexander Lundholm på Twitter.

”TV-sändningen från Bryssel är fan under all kritik!!! Dock inte SVT:s fel, men bedrövligt för friidrotten som TV-sport”, skriver Stefan Holm. 

Holm: ”Verkar aldrig ha producerat friidrott”

OS-guldmedaljören från 2004 utvecklar sin kritik när SportExpressen når honom. 

– Min kritik handlar i grund och botten om att de inte visar några teknikgrenar, de har bara två att välja på, live. I stället för att visa Mondo hoppa på sex meter visar de line-up på entimmesloppet, när han hoppar på 6,15 visar de löpning, eller till och med gamla hopp på 5, 70 och 5,80. Det är inte jättesvårt att dela bilden och visa löpningen i en liten ruta i hörnet av bilden och ett hopp live.

– Ingen skugga över SVT dock, men den belgiske producenten verkar aldrig ha producerat friidrott förut. 

Radiosportens expert Miro Zalar kallade det hela för ”parodi” i SR:s sändning. 

”De största stjärnorna i Europa är inom teknikgrenar - ändå behandlas de som bandad pausmusik. Alltså även ett kommersiellt självmål!”, skriver Discoverys Tommy Åström.

SVT:s kommentator Niklas Nord säger i sändningen att han och experten Carolina Klüft upplever viss frustration kring situationen. 

– Men vi tycker inte att det är roligt att avslöja saker som inte syns i bild, vi tror att det blir roligare tv då, säger Nord. 

Ungefär 20 minuter efter att Duplantis gjort sitt sista försök på 6,15 fick tittarna se tv-bilder på hoppet. 

Duplantis: ”Löjligt”

Duplantis reagerar starkt när SportExpressen berättat om den långa fördröjningen i tv-sändningen. 

– Va, verkligen? Var det så mycket? De sa något om repriser, men det är väldigt mycket

Ja, när du var klar visade de 5,80 i tv. 

– Wow. Det är löjligt faktiskt. 

20-åringen medger att han kände sig lite sliten efter uppvisningen i Lausanne för bara två dagar sedan. 

– Jag visste att det skulle vara tufft med en tävling snabbt inpå efter onsdagen. Jag var lite trött... Men bra nog för att hoppa sex meter. 

Hur kändes försöken på 6,15?

– Mitt första försök var bra, det var ett okej försök, de andra var inte så bra. Jag hade det inte riktigt för 6,15, det måste kännas väldigt bra för att göra det. 

Nu åker Duplantis hem till Uppsala för återhämtning och träning. Nästa tävling blir i Berlin 13 september, platsen där svensken hoppade 6,05 och säkrade EM-guldet 2018. 

– Om det finns en plats jag ska klara 6,15 på det är det Berlin, det är en jättebra tävling. Jag ska försöka vinna först. Och Sam kommer vara där så det blir en till duell. 

Friidrottsikonen Sergej Bubka har hoppat 6,14 utomhus, vilket är den högsta höjden genom tiderna ute. Duplantis hopp på 6,18 från i vintras gäller dock som världsrekord för stavhopp överlag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.